20.6.2023 – Uutiset

RALAn kehityshankkeille tukea YM:n vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta

RALA on käynnistänyt loppukevään ja kesän aikana kaksi kehityshanketta, joille on myönnetty Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta. Ohjelmassa on mukana yli 100 hanketta, jotka kehittävät kiinteistö- ja rakentamisalalle ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen.

RALAn hankkeista ensimmäinen, Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen, pyrkii kehittämään rakennushankkeiden yhteistoiminnallisia hankeprosesseja niin, että hiilineutraaliuteen pyrkiminen tulee keskeiseksi osaksi hankkeen arvon luontia. Vähähiilisyyteen ohjaaminen viestinnän ja tiedolla vaikuttamisen keinoin -hankkeen tavoitteena taas on parantaa koko kiinteistö- ja rakentamisalan ilmastonmuutokseen liittyvää ymmärrystä ja osaamista jalostamalla ja jakamalla käytännönläheistä tietoa vähähiilisen rakennetun ympäristön teemakokonaisuuksista.

Arvon luonnin johtaminen -hankkeen osalta toimintamallien kehitystyö on jo käynnistynyt ensimmäisten tilaajatahojen kanssa. Viestintähanke pääsee kunnolla vauhtiin elokuussa. 

Hanke 1: Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen

Vähähiilistä rakentamista tukevia ja arvoa tuottavia toimintamalleja ei vielä ole olemassa rakennushankkeiden tilaajille tai palveluiden tuottajille. RALAn kehityshankkeen tavoitteena on kehittää rakennushankkeiden yhteistoiminnallisia hankeprosesseja niin, että hiilineutraaliuteen pyrkiminen tulee keskeiseksi osaksi hankkeen arvon luontia ja projektin menetystekijöitä johdetaan systemaattisesti.

Toimintamallien kehittämisessä hyödynnetään Lean-menetelmiä mm. hiilineutraaliuden edistämisessä, arvon tuoton johtamisessa ja tuottavuuden parantamisessa. 

Hankkeen tavoitteet:

  1. Kehittää vähähiilistä rakentamista tukevia ja arvoa tuottavia toimintamalleja rakennushankkeiden tilaajille sekä palveluiden tuottajille. 
  2. Aktivoida osaamista mm. yhteistoiminnallisissa malleissa ja saada mukaan erityisesti pk-toimijoita.
  3. Kehittää yhteisiä käytäntöjä kevyemmille YSE-pohjaisille yhteistoimintatoteutuksille.
  4. Oppia hyödyntämään Lean-menetelmiä tuottavuuden parantamisessa ja arvon tuoton johtamisessa. 
  5. Luoda koko alan yhteistä arvon tuoton johtamisen menettelyjä ja ohjeistusta ja julkaista ne RALAn kautta.

Hankkeeseen otetaan mukaan joukko tilaajia, jotka haluavat edistää hiilineutraaliutta ja arvon luontia valitsemissaan rakennushankkeissa. Kehitettyjen toimintamallien käyttöä edistetään aktiivisella viestinnällä ja tulosten julkistamisella. RALAn yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Salmicon Oy ja Mittaviiva Oy.

Hanke 2: Vähähiilisyyteen ohjaaminen viestinnän ja tiedolla vaikuttamisen keinoin

Tehokas viestintä ja tiedon jakaminen ymmärrettävässä muodossa ovat keskeisessä asemassa vähähiilisen rakentamisen edistämisessä. Toisen käynnistyneen hankkeemme tavoitteena on parantaa koko kiinteistö- ja rakentamisalan ilmastonmuutokseen liittyvää ymmärrystä ja osaamista jalostamalla ja jakamalla käytännönläheistä tietoa vähähiilisen rakennetun ympäristön teemakokonaisuuksista.

Tarkastelunäkökulmana on koko kohteen elinkaari ja keskeisenä tavoitteena on vaikuttaa asenteisiin sekä sitoutumiseen vähähiiliseen rakentamiseen. Tietoa jakamalla tuetaan alan toimijoiden ammatillista osaamista, herätetään keskustelua ja lisätään eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Näin osaaminen muuntuu aktiivisiksi arjen teoiksi ja toimiksi.

Hanke tulee kokoamaan yhteen viimeisimmän tietouden elinkaarikestävästä ja vähähiilisestä rakentamisesta asetusten ja ohjeiden vaatimuksiin peilaten. Tavoitteena on tukea erityisesti pk-sektorin toimijoiden tiedonsaantia.

Osaksi RALAn verkkosivustoa perustettavan tiedon jakamisen ja oppimisalustan avulla voidaan esimerkiksi:

  • informoida lainsäädännön (ilmastoasetusten) valmistelusta
  • jakaa asiantuntijoiden kirjoituksia ajankohtaisista asioista
  • informoida aiheeseen liittyvistä tilaisuuksista, seminaareista tai tietoiskuista
  • tiedottaa ilmastonmuutokseen, laatuun tai vähähiiliseen rakentamiseen liittyvistä julkaisuista
  • linkittää sidosryhmien teemaan liittyvää tietopalvelumateriaalia ja tutkimustuloksia

Aineistoja tullaan jakamaan uuden uutiskirjeen avulla, jonka tilaamista markkinoidaan laajasti kaikille kiinteistö- ja rakentamisalan kohderyhmille. Tuotettuun tietoon voi aina myös perehtyä itsenäisesti.