25.4.2023 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Mistä arvon luonnissa on kyse?

RALA on käynnistänyt kira-alan yhteiskehityshankkeen, jossa syvennymme rakentamisen arvon luonnin johtamiseen. Arvokentän yhtenä keskeisenä osana ovat ekologisuus ja vähähiilisyys. Uudessa blogisarjassa avaamme vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtamista. Ensimmäisessä osassa kysytään: mistä arvon luonnissa on kyse?

20.3.2023 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Vihreät arvot todeksi yhdessä oppimisen kautta

RALAn toimitusjohtaja Kirsi Hautala avaa ajatuksiaan vihreästä siirtymästä: "Vihreä siirtymä toteutuu tietoisilla valinnoilla, joita pitää johtaa määrätietoisesti rakennetun ympäristön koko elinkaarella".

14.12.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

25 vuotta laatua

Rakennusalan yritysten pätevyysluokituksista alettiin puhua Suomessa jo 1960-luvulla. Ajatus nytkähti vauhdilla eteenpäin 1990-luvulla, kun rakentamisen laatuongelmat ja harmaan talouden torjunnan tarve saivat koko rakennusalan puhaltamaan yhteen hiileen tilanteen parantamiseksi. Ratkaisuksi perustettiin yhdistys nimeltä RALA loppuvuodesta 1997.

13.10.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Saunan laatuun panostaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja edistää terveyttä

Suomalaiset ovat ylpeitä saunoistaan. Missään muualla maailmassa ei ole näin paljon saunoja suhteessa väkilukuun ja yhtenäistä saunakulttuurin jatkumoa. Saunanatiivit suomalaiset helposti ajattelevat, että saunojen suunnittelu ja rakentaminenkin käy meiltä kuin luonnostaan. Totuus on kuitenkin likaisempi.

15.9.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

RALA-pätevyys kertoo vastuullisesta yrityksestä – jo 25 vuoden ajan

Viime vuosituhannen päätteeksi suomalaiset rakennusalan osapuolet perustivat menettelyn, jonka avulla tilaajat voivat valita projektiensa toteuttajiksi tiettyjä yhteiskuntavastuun määritelmiä täyttäviä toimijoita. Rakennusalalla oli vahva pyrkimys terveen kilpailun edistämiseen. Näiden alan yhteisten ponnistelujen tuloksena syntyi RALA-pätevyys.

20.6.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Uudistuva RALA 2025 – laatu on vastuullisuutta

Aloitin RALAssa huhtikuun alussa, eli olen nyt ehtinyt tutustua RALAan, ralalaisiin ja laajaan yhteistyöverkostoomme pian kolmen kuukauden ajan. Alkumatka on ollut todella mielenkiintoinen ja innostava.

25.3.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Kiitos yhteistyöstä – onnistuneissa hankkeissa yhteistyö toimii

Alalla tehdään paljon arvokasta yhteistyötä ja on ollut ilo olla mukana tekemässä työtä rakentamisen laadun parantamiseksi. Yleensä haluan katsoa tulevaisuuteen enkä niinkään pohtia mennyttä. Nyt jäädessäni eläkkeelle ja lopettaessani työt RALAssa teen kuitenkin poikkeuksen ja kertaan muutamia onnistumisia.

24.3.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Rakentamisen laatu näkyy hiilijalanjäljessä

Hiili on elintärkeä alkuaine eläville olennoille. Orgaaninen kemia on hiiliyhdisteiden kemiaa, ja epäorgaanisissa yhdisteissäkin hiiltä esiintyy kallioperässä etenkin karbonaatteina. Vapaana alkuaineena hiilen esiintymismuotoja ovat sekä grafiitti että timantit.

24.2.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Uusista osaajista buustia laadun tekemiseen

Kiinteistö- ja rakennusala on suuri työllistäjä Suomessa. Täällä suunnitellaan, rakennetaan ja korjataan rakennettuja ympäristöjä. Varsinaisten rakentamiseen liittyvien töiden lisäksi ala tarjoaa myös suuren joukon mitä moninaisempia työtehtäviä tekijöilleen. Kuitenkin alalla on pulaa osaajista. Miten saada edistettyä alan vetovoimaa ja alalle riittävästi osaavaa työvoimaa?

2.12.2021 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Ilmastonmuutos muuttaa maailmaa ja rakennusalalla on iso rooli sen torjunnassa

Puolet kaikesta maailman materiaalista käytetään rakentamiseen. Rakennuksissa käytetään 40 prosenttia kaikesta energiasta ja rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmasosan kasvihuonekaasupäästöistä. Alalla on siis merkittävä rooli ja paljon mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.