Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Mitä pitää ottaa huomioon, kun hankitaan urakoitsijoita korjaushankkeeseen?
Urakoitsijoiden konkurssit ovat yleistyneet viime aikoina hälyttävästi. Taloyhtiön hallinnon onkin yhä tarkemmin pohdittava, kenen kanssa korjausrakennushankkeen urakkasopimus solmitaan, ja mitä asioita kannattaa ottaa huomioon urakoitsijan hankinnassa, kirjoittaa Jari Virta Kiinteistöliitto Uusimaasta.
RALA-sertifioinnin arviointikäynti RALAn harjoittelijan näkökulmasta
Kiinnostaako RALA-sertifiointi? Oletko pohtinut, millaisia sertifioinnin arviointikäynnit ovat? Tässä blogissa viestinnän harjoittelijamme jakaa kokemuksiaan siitä, mitä arviointikäynnit oikeasti pitävät sisällään.
RALA-sertifiointiarviointi: käytännönläheistä hyvien toimintatapojen vahvistamista
Arviointityötä tehdessä tulee asiakasyrityksissämme aika ajoin vastaan kysymys, miten RALAn sertifikaatit eroavat ISO-järjestelmän vastaavista. Helppo vastaus on, että RALA-sertifioinnin vaatimukset vastaavat sisällöltään ISO-järjestelmän vaatimuksia, mutta niitä on kehitetty eteenpäin niin, että ne peilaavat paremmin yritysten kyvykkyyttä toimia kiinteistö- ja rakennusalalla. Kysymys sertifikaattien eroista on kuitenkin laajempi kuin pelkkä kriteerien tai prosessin vastaavuus.
Mistä arvon luonnissa on kyse?
RALA on käynnistänyt kira-alan yhteiskehityshankkeen, jossa syvennymme rakentamisen arvon luonnin johtamiseen. Arvokentän yhtenä keskeisenä osana ovat ekologisuus ja vähähiilisyys. Uudessa blogisarjassa avaamme vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtamista. Ensimmäisessä osassa kysytään: mistä arvon luonnissa on kyse?
Vihreät arvot todeksi yhdessä oppimisen kautta
RALAn toimitusjohtaja Kirsi Hautala avaa ajatuksiaan vihreästä siirtymästä: "Vihreä siirtymä toteutuu tietoisilla valinnoilla, joita pitää johtaa määrätietoisesti rakennetun ympäristön koko elinkaarella".
25 vuotta laatua
Rakennusalan yritysten pätevyysluokituksista alettiin puhua Suomessa jo 1960-luvulla. Ajatus nytkähti vauhdilla eteenpäin 1990-luvulla, kun rakentamisen laatuongelmat ja harmaan talouden torjunnan tarve saivat koko rakennusalan puhaltamaan yhteen hiileen tilanteen parantamiseksi. Ratkaisuksi perustettiin yhdistys nimeltä RALA loppuvuodesta 1997.
Saunan laatuun panostaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja edistää terveyttä
Suomalaiset ovat ylpeitä saunoistaan. Missään muualla maailmassa ei ole näin paljon saunoja suhteessa väkilukuun ja yhtenäistä saunakulttuurin jatkumoa. Saunanatiivit suomalaiset helposti ajattelevat, että saunojen suunnittelu ja rakentaminenkin käy meiltä kuin luonnostaan. Totuus on kuitenkin likaisempi.
RALA-pätevyys kertoo vastuullisesta yrityksestä – jo 25 vuoden ajan
Viime vuosituhannen päätteeksi suomalaiset rakennusalan osapuolet perustivat menettelyn, jonka avulla tilaajat voivat valita projektiensa toteuttajiksi tiettyjä yhteiskuntavastuun määritelmiä täyttäviä toimijoita. Rakennusalalla oli vahva pyrkimys terveen kilpailun edistämiseen. Näiden alan yhteisten ponnistelujen tuloksena syntyi RALA-pätevyys.
Uudistuva RALA 2025 – laatu on vastuullisuutta
Aloitin RALAssa huhtikuun alussa, eli olen nyt ehtinyt tutustua RALAan, ralalaisiin ja laajaan yhteistyöverkostoomme pian kolmen kuukauden ajan. Alkumatka on ollut todella mielenkiintoinen ja innostava.
Kiitos yhteistyöstä – onnistuneissa hankkeissa yhteistyö toimii
Alalla tehdään paljon arvokasta yhteistyötä ja on ollut ilo olla mukana tekemässä työtä rakentamisen laadun parantamiseksi. Yleensä haluan katsoa tulevaisuuteen enkä niinkään pohtia mennyttä. Nyt jäädessäni eläkkeelle ja lopettaessani työt RALAssa teen kuitenkin poikkeuksen ja kertaan muutamia onnistumisia.
Rakentamisen laatu näkyy hiilijalanjäljessä
Hiili on elintärkeä alkuaine eläville olennoille. Orgaaninen kemia on hiiliyhdisteiden kemiaa, ja epäorgaanisissa yhdisteissäkin hiiltä esiintyy kallioperässä etenkin karbonaatteina. Vapaana alkuaineena hiilen esiintymismuotoja ovat sekä grafiitti että timantit.
Uusista osaajista buustia laadun tekemiseen
Kiinteistö- ja rakennusala on suuri työllistäjä Suomessa. Täällä suunnitellaan, rakennetaan ja korjataan rakennettuja ympäristöjä. Varsinaisten rakentamiseen liittyvien töiden lisäksi ala tarjoaa myös suuren joukon mitä moninaisempia työtehtäviä tekijöilleen. Kuitenkin alalla on pulaa osaajista. Miten saada edistettyä alan vetovoimaa ja alalle riittävästi osaavaa työvoimaa?
Ilmastonmuutos muuttaa maailmaa ja rakennusalalla on iso rooli sen torjunnassa
Puolet kaikesta maailman materiaalista käytetään rakentamiseen. Rakennuksissa käytetään 40 prosenttia kaikesta energiasta ja rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmasosan kasvihuonekaasupäästöistä. Alalla on siis merkittävä rooli ja paljon mahdollisuuksia vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.