Arvon tuoton johtaminen
Arvon tuoton johtamisen tulisi olla rakennushankkeessa oma tärkeä prosessinsa. Siinä määritetään hankkeen menestystekijät, ja niitä johtamalla varmistetaan hankkeen onnistuminen. Tavoitteiden selkeä määrittely, avoin viestintä ja käyttäjien laajaa osallistamista hankkeen eri vaiheissa mahdollistavat arvon tuoton johtamisen.
Tältä sivulta löydät arvon tuoton johtamiseen liittyviä toimintamalleja, ohjeita ja mittareita. Aineistot ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.
Voit suodattaa aineistoja alla näkyvien aihealueiden mukaisesti. Jos olet kiinnostunut esimerkiksi suunnitteluvaiheeseen liittyvistä ohjeista, valitse Suunnittelu. Jos haluat nähdä pelkästään kaikki mittarit, valitse Mittarikirjasto.
Hanke on saanut Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta.

Rakentamisen ohjauksen pitäisi keskittyä arvon tuottoon – eikä vain kustannuksiin
Rakennushankkeissa päätöksiä ohjaa usein tiukka budjetti, mutta mitä jos painopiste siirtyisi kustannusten sijaan arvon tuottamiseen? Rakentamisen Laatu RALA ry:n webinaarissa asiantuntijat pureutuivat siihen, miten arvon johtaminen nousisi keskeiseksi hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Arvon tuoton johtaminen rakennushankkeessa I Tallenne loppuwebinaarista 13.2.2025
Rakennushankkeen arvon tuottoa johdetaan määrittämällä hankkeelle yhteiset menestystekijät ja toimimalla niiden pohjalta hankkeen parhaaksi. RALAn johtamassa kehityshankkeessa kehitettiin vuosina 2023-2024 arvon tuoton johtamisen prosessia ja työkaluja, jotka tukevat johtamista hankkeen kaikissa vaiheissa. Hankkeen loppuwebinaarissa kuultiin mitä hankkeesta jäi käteen – katso tallenne!

Arvon tuoton johtaminen -kehityshankkeen loppuraportti 13.2.2025
Arvon tuoton johtamisessa määritetään hankkeen menestystekijät ja niitä johdetaan läpi hankkeen. Johtamisessa korostetaan paitsi menestystekijöiden selkeän kuvaamisen ja viestinnän tärkeyttä myös käyttäjien laajaa osallistamista hankkeen eri vaiheissa. Vähähiilisen rakentamisen arvon tuoton johtaminen -kehityshankkeessa on kehitetty arvon tuoton prosessia ja työkaluja, joita on julkaistu RALA:n nettisivuilla. Helmikuussa 2025 julkaistussa loppuraportissa kuvataan kehitysprojektin lähtökohdat, toteutus ja tulokset.

Artikkeli: arvon tuoton johtamisen periaate ja prosessi
Arvon tuoton johtamisen tulisi olla rakennushankkeen tärkein prosessi. Silti arvon tuottoa ei usein tunnisteta omaksi tehtäväkseen, saati että sitä johdettaisiin systemaattisesti hankkeen alusta loppuun. Arvon tuoton johtamisessa on kolme päävaihetta: ensin määritetään hankkeen tahtotila menestystekijöinä, sen jälkeen toteutetaan ne hanketta johtamalla ja lopuksi todetaan, miten onnistuttiin.

Artikkeli: arvon tuoton johtamisen analyysin tuloksia
Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen -hankkeen alussa analysoitiin kaksi rakennushanketta ja selvitettiin, miten arvon tuottoa nykyisellään johdetaan ja miten sitä pitäisi kehittää. Analyysissa selvisi, että vaikka hankkeissa asetettiin tavoitteita, niitä kuvattiin eri tavoin hankkeen eri asiakirjoissa eikä niistä siten muodostunut selkeää kokonaiskuvaa. Myös selkeä prosessi arvon tuoton johtamiseen puuttui.

Artikkeli: vähähiilisyys osana arvon tuottoa
Vähähiilisyydestä on muodostumassa yksi hankkeen arvon tuottoa kuvaava tekijä. Vähähiilisyys ei kuitenkaan toteudu itsestään vain kirjoittamalla se tavoitteisiin, vaan se vaatii systemaattista toiminnan suunnittelua ja johtamista läpi kaikkien hankevaiheiden. Sen lähtökohtana on, että vähähiilisyys määritellään menestystekijäksi, joka kirjataan mm. hankesuunnitelmaan ja tavoitedokumenttiin.

Artikkeli: käyttäjäprosessi arvon tuoton johtamisessa
Kun kysytään, kuka viime kädessä määrittää rakennuksen arvon tuoton, vastaus on rakennuksen käyttäjät. Jos rakennus palvelee sen tarkoitettua käyttöä ja tuottaa lisäarvoa käyttäjän prosesseille, rakennus lunastaa sille asetetut tavoitteet niin laadullisista kuin taloudellisista näkökulmista. Käyttäjä on siis rakennushankkeen – ja arvon tuoton johtamisen – keskeinen osapuoli tilojen käytön asiantuntijana.

Artikkeli: arvon tuoton johtamisen nykytila-analyysi
Arvon tuoton johtaminen muodostaa parhaimmillaan hankkeen yhteisen johtamisjärjestelmän. Nykytilan analyysi antaa arvion siitä, missä määrin analysoitavassa projektissa toimitaan arvon tuoton johtamisen periaatteiden mukaan ja missä olisi kehitettävää. Se tuottaa siten lähtötietoa johtamisen prosessien kehittämiseen.

Ohje: onnistumisen analysointi
Onnistumisen analysoinnilla todetaan, miten hyvin hanke on onnistunut sen menestystekijöihin nähden. Hankkeen suoritusta arvioidaan myös pitkin matkaa asetettuja mittareita ja kriteereitä vasten. Koska osa mittareista voidaan todeta vasta hankkeen valmistuttua, lopullinen lausunto annetaan kuitenkin vasta projektin päättyessä.

Ohje: käytön ajan seuranta
Valmiin rakennuksen tai muun rakentamisen lopputuotteen arvon tuotto alkaa varsinaisesti vasta siitä, kun se otetaan käyttöön. Kun menestystekijöitä määritetään, joukkoon nousee siten luonnollisesti monia käytön aikaa koskevia asioita, kuten: miten rakennus palvelee käyttöä, energiansäästö, ylläpidon helppous, käytön ajan ympäristökuormat jne.

Ohje: käyttöönoton suunnittelu ja valmistelu
Käyttöönotossa siirretään vastuu kiinteistöstä rakentajalta kiinteistön omistajalle, kiinteistön ylläpidosta vastaavalle ja kiinteistön käyttäjälle. Käyttöönotossa onnistuminen on oleellinen osa hankkeen arvon tuottoa, koska pääasiassa vasta käyttöönoton yhteydessä käyttäjät näkevät miten hankkeessa on onnistuttu. Onnistunut käyttöönotto luo myös edellytykset oikeanlaiselle kiinteistön käytölle ja tyytyväisille käyttäjille.

Ohje: menestystekijöiden seuranta ja raportointi
Menestystekijöiden seurannalla tarkoitetaan menestystekijöiden tilanteen toteamista laaditun mittariston ja kunkin mittarin seurantajakson mukaisesti. Yhtä tärkeä kuin kulloisenkin hetken mittaustulos on tehdä ennuste siitä, mikä lopullinen tulos olisi, jos jatketaan nykyiseen tapaan. Tilanne ja ennuste muodostavat yhdessä menestystekijöiden seurannan.

Ohje: projektin suunnittelu
Projektin suunnittelulla tarkoitetaan ennen varsinaisen rakentamisen käynnistymistä tapahtuvaa projektin läpiviennin suunnittelua, jonka lopputulos dokumentoituu projektisuunnitelmaan. Projektisuunnitelma muodostaa hankkeen yhteisen johtamisjärjestelmän, johon kaikki sitoutuvat ja jota kaikki noudattavat.

Ohje: suunnittelun ohjaus menestystekijöihin
Suunnittelun ohjauksen tarkoituksena on tuottaa rakennushankkeelle suunnitteluratkaisut ja tekniset asiakirjat, jotka täyttävät asetetut tavoitteet. Jos hankkeelle on asetettu menestystekijät, ne muodostavat lähtökohdan suunnittelun ohjaamiselle, koska ne kuvaavat hankkeen tavoitellun arvon tuoton. Kun suunnittelun ohjauksessa onnistutaan, se luo edellytykset että myös projektin menestystekijöissä onnistutaan.

Ohje: menestystekijöiden mittaaminen
Tavoitedokumentissa on kuvattu hankkeen menestystekijät, jotka muodostavat yhteisen päämäärän hankkeen osapuolille. Jotta hanketta kyetään ohjaamaan menestystekijöiden kannalta oikeaan suuntaan, on niitä pystyttävä mittaamaan. Sitä kautta voidaan selvittää, ollaanko menestystekijöiden kehittymisen kannalta oikealla uralla, ja miten tehdyt toimenpiteet vaikuttavat menestystekijöihin.

Ohje: toteutusmuodon valinta arvon tuoton perusteella
Rakennushankkeen toteutusmuoto tarkoittaa valintoja, joilla hankkeen vastuista ja kaupallisista ehdoista sovitaan. Se tarkoittaa myös tapaa kilpailuttaa ja hankkia rakennushankkeen palvelut sekä prosessia, jolla suunnittelu ja toteutus viedään läpi. Toteutusmuoto muodostaa lähtökohdat ja puitteet osapuolten toiminnalle rakennushankkeessa. Se on siten keskeinen ohjauskeino, jolla tilaaja voi vaikuttaa myös arvon tuoton johtamiseen.

Ohje: arvon tuottoon ohjaava toteutusmuoto
Toteutusmuoto muodostaa rakennushankkeen johtamiselle pelisäännöt, jotka joko edistävät hankkeen arvon tuoton johtamista, ovat sille neutraaleja tai voivat olla sen kanssa jopa ristiriidassa. Tässä ohjeessa kuvataan ehdotus ”ideaalimallista” arvon tuottoon ohjaavasta toteutusmuodosta. Arvoa tuottava ideaalimalli on laadittu ajatellen hankkeita, jotka sisältävät epävarmuuksia ja joissa tarvitaan innovatiivisuutta esiin tulevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Ohje: tavoitetyöpajan toteutus
Tavoitetyöpaja on keskeinen vaihe, kun määritetään hankkeen menestystekijät. Tavoitetyöpajassa osapuolet käyvät keskustelua hankkeen menestystekijöistä, sekä ideoivat ja priorisoivat niitä. Keskustelu ja eri näkökulmien ymmärtäminen luovat pohjaa sille, että menestystekijät voidaan kiteyttää yhteiseksi julkilausumaksi.

Ohje: tavoitedokumentin laatiminen ja käyttö
Tavoitedokumentissa esitetään ja ylläpidetään hankkeen yhteiset menestystekijät ja niiden tarkemmat määritykset siten, että voidaan viitata yhteen keskitettyyn tiedonlähteeseen. Näin vältytään etsimästä menestystekijöitä ei eri dokumenteista, ja esitystapa on yhtenäinen.

Ohje: menestystekijöiden määrittäminen ja kehys
Projektin arvon tuotto määritetään menestystekijöiden avulla. Menestystekijöillä tarkoitetaan sekä asioita, joilla hankkeen onnistumista kuvataan ja todennetaan (”menestys”), että onnistumista edistäviä tekijöitä (”tekijät”). Menestystekijöitä määriteltäessä hankkeen onnistumista tarkastellaan koko hankkeen näkökulmasta ja kehitetty viitekehys varmistaa, että menestystekijöitä tarkastellaan riittävän laajasti.

Mittari: yhteistyön pulssikysely
Yhteistyön toimivuutta mittaava kysely auttaa tunnistamaan yhteistyöhön vaikuttavia tekijöitä sekä tekemään toimenpiteitä, joilla yhteistyötä parannetaan. Pulssikyselyiden ideana on tehdä säännöllisin väliajoin tiiviitä kyselyitä, joilla seurataan yhteistyön kehittymistä ja voidaan reagoida havaittuihin ongelmiin tai parantaa hyvää tilannetta entisestään.

Mittari: vähähiilisen rakentamisen mittarit
Suunnittelu-, purku- ja rakentamisvaiheessa käytettävien, mittaroitavien tekijöiden avulla voidaan edistää muun muassa kiertotaloutta, uudelleenkäyttöä, uusiokäyttöä tai jätemäärän vähentämistä – ja sitä kautta vaikuttaa hankkeen hiilijalanjäljen suuruuteen. Edellä mainitut tekijät voivat vaikuttaa edullisesti myös hankkeen kustannuksiin. Ennen kaikkea hiilijalanjäljen alentamisella tavoitellaan kuitenkin mahdollisuuksia torjua ilmastonmuutosta.

Mittari: suunnitteluratkaisun onnistuminen
Mittarilla arvioidaan, miten hyvin suunnitelmat vastaavat niille asetettuja toiveita ja tavoitteita. Sen tarkoituksena on myös huolehtia, että kun suunnitelmia kehitetään, muutokset tehdään menestystekijöiden mukaisia ominaisuuksia parantaen, ja ne ovat viimeisiä asioita mistä tingitään esim. kustannuspaineiden takia.

Mittari: ILME-mittari
ILME-mittari on havainnointiin perustuva mittari, joka kertoo millaisen vaikutelman työmaa antaa ulkopuolisille ja vierailijoille, sekä miten se vaikuttaa lähiympäristöön. Se täydentää työmaan turvallisuuden ja olosuhteiden mittaamiseen käytettävää TR-mittaria, koska siinä kierretään työmaa ulkopuolisen näkökulmasta ja havainnoidaan alueet, jotka jäävät pois TR-mittauksesta.

Mittari: ennustetarkkuus
Mittarilla mitataan projektissa tapahtuvan kustannusten ennustamisen osaamista ja tarkkuutta. Koska ennustamisen oikeellisuus on lähtökohta onnistuneeseen kustannusten ohjaukseen, mittari kiinnittää huomiota ja palkitsee mahdollisimman realistisesta ennustamisesta. Siten se edistää kustannusten ohjaamista tavoitteiden mukaisesti.

Mittari: aikataulussa pysyminen
Mittari kuvaa, eteneekö rakentaminen aikataulun mukaan ja tuleeko se valmistumaan sopimuksen mukaisesti. Sopimuksen mukainen luovutus ei kerro aikataulun pidosta pitkin matkaa, ja se voidaan myös saavuttaa ryntäämällä loppuvaiheessa, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia ja laatuongelmia. Tärkeämpää on, että rakentaminen etenee koko ajan aikataulun mukaisesti luoden hyvät edellytykset virheettömälle luovutukselle.

Malli: laatupisteiden laskentamalli
Arvon tuottoon ohjaavan hankintaprosessin arviointikriteereissä painottuvat laadulliset tekijät. Prosessi sisältää myös neuvottelullisia elementtejä. Laatupisteiden laskentamalli esittelee tavan arvioida ja pisteyttää tarjouspyynnön mukaiset laatuarvioinnin osa-alueet.

Malli: tarjouspyyntö ja yhteistyösopimus, arvon tuoton yhteistoimintamalli
Toteutusmuoto muodostaa rakennushankkeen johtamiselle pelisäännöt, jotka joko edistävät hankkeen arvon tuoton johtamista, ovat sille neutraaleja tai voivat olla sen kanssa jopa ristiriidassa. Kun arvon tuottoon ohjaava toteutusmuoto kuvataan tarjouspyynnössä ja kirjataan yhteistyösopimukseen, osapuolet sitoutuvat malliin jo hankintaprosessin aikana.

Malli: menestystekijöiden mittaristopohja
Jotta hanketta kyetään ohjaamaan menestystekijöiden kannalta oikeaan suuntaan, määritettyjä menestystekijöitä on pystyttävä mittaamaan. Yksittäisen mittarin muotoa tärkeämpää on jollakin systemaattisella tavalla pystyä toteamaan, ollaanko menossa oikeaan suuntaan ja saavuttamassa tavoiteltuja asioita.

Malli: menestystekijöihin perustuva projektisuunnitelma
Projektisuunnitelman voi käsittää eräänlaisena tiekarttana, joka kertoo mihin pyritään, mitä reunaehtoja tekemiselle on sekä mitä keinoja käytetään tavoitteiden saavuttamiseksi. Hankkeen menestystekijöiden tulisi olla keskeinen lähtökohta projektin suunnittelussa.

Malli: käyttöönoton tehtävälista
Käyttöönoton yksityiskohtainen suunnittelu yhdessä eri sidosryhmien kanssa tulee aloittaa riittävän ajoissa ennen kohteen valmistumista ja vastaanottoa. Käyttöönoton tehtävälista sisältää eri osa-alueiden kannalta tärkeitä tehtäviä ja sitä voi hyödyntää tarvittavassa laajuudessa aikataulupohjana tai esimerkiksi muistilistana.