Kehityshankkeilla kohti rakentamisen parempaa laatua ja vastuullisuutta
RALA työskentelee monin tavoin suomalaisen rakentamisen laadun parantamiseksi. Jatkuvan palvelutuotannon lisäksi käynnissä toteutamme kehityshankkeita, jotka kehittävät kiinteistö- ja rakentamisalaa ja sen käytäntöjä eteenpäin.
Rakennusalan kulttuurimuutos
Kiinteistö- ja rakentamisala tarvitsee – ja ansaitsee – kulttuurimuutoksen. Tehdään se yhdessä!
Maailma muuttuu ja muuttuva toimintaympäristö luo kasvavaa muutospainetta myös rakentamisalalle. Muutos ei kuitenkaan tapahdu ilman alan kulttuurin ja johtamisen muutosta. Hyvä johtaminen, toimiva yhteistyö ja moderni yrityskulttuuri ovat vahvasti yhteydessä paitsi hankkeiden onnistumiseen, tuottavuuteen ja laatuun, mutta myös osaavan henkilöstön saatavuuteen, veto- ja pitovoimaan sekä työurien pituuteen.
Rakennusalan kulttuurimuutos on toinen RALAn strategian 2025–2027 pääteemoista. Teemaa tullaan toteuttamaan niin erillisten kehityshankkeiden kuin viestinnän ja vaikuttamisen keinoin. >> LUE LISÄÄ
Kulttuurinmuutoshanke käynnistyi yhdessä KIRA-kasvuohjelman ja TYÖ2030-ohjelman kanssa syksyllä 2024 toteutetulla rakentamisalan johtajuuden Tulevaisuusvuoropuhelulla, jossa etsittiin työkaluja tulevaisuuden johtamiseen. Tavoitteena oli alan yhteisen vuoropuhelun kautta löytää konkreettisia tapoja uudistaa johtamista, jotta kiinteistö- ja rakentamisala pysyy työelämän muutosten kyydissä ja pystymme vastaamaan arjen monimutkaistuviin haasteisiin. >> LUE LISÄÄ
Tulevaisuusvuoropuhelun tulos oli selvä: ala tarvitsee parempaa ihmisten johtamista. Keskinkertaiseksi koetussa johtamisessa on haasteita erityisesti ihmisten ja yhteistyön johtamisessa – samalla näiden parantamisessa piilee alalle valtava potentiaali.
Vastauksena tähän RALA on käynnistämässä kehityshanketta liittyen rakennusalan johtamisosaamiseen. Hanke käynnistyy syksyllä 2025 ja jatkuu kevääseen 2027. Hankkeessa tutkitaan käytännön koulutusohjelman muodossa millaista johtamisosaamisen kehittämistä ala tarvitsee sekä millaiset johtamiskoulutuksen metodit toimivat alalla parhaiten. Tavoitteena on löytää konkreettisia kehitystoimenpiteitä ja parhaita käytäntöjä johtamisen kouluttamiseen rakennusalalla.
Hankkeesta kerrotaan enemmän syksyllä 2025.
Hanke päättynyt: Vähähiilisyyteen ohjaaminen viestinnän ja tiedolla vaikuttamisen keinoin
Tehokas viestintä ja tiedon jakaminen ymmärrettävässä muodossa ovat keskeisessä asemassa vähähiilisen rakentamisen edistämisessä. Vähähiilisyyteen ohjaaminen viestinnän ja tiedolla vaikuttamisen keinoin -hankkeen tavoitteena oli parantaa kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoiden ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista jakamalla käytännönläheistä tietoa vähähiilisen rakennetun ympäristön teemoista. Tarkoituksena oli tukea erityisesti pk-sektoria.
Hankkeessa koottiin ja julkaistiin tietoa elinkaarikestävästä ja vähähiilisestä rakentamisesta yksinkertaisesti ja konkreettisesti, helposti ymmärrettävässä muodossa. Hankkeen aikana julkaissut sisällöt jäävät koko alan vapaasti ja veloituksetta hyödynnettäviksi ja niitä pyritään täydentämään ja ylläpitämään myös hankkeen jälkeen osana RALAn omaa toimintaa.
Hanke sai Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta.
Hanke päättynyt: Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen
RALAn vetämässä hankkeessa kehitettiin vuosina 2023–2024 arvon tuoton johtamisen prosessia ja työkaluja. Tavoitteena oli kehittää rakennushankkeiden hankeprosesseja niin, että hiilineutraaliuteen pyrkiminen tulee keskeiseksi osaksi hankkeen arvon luontia ja projektin menetystekijöitä johdetaan systemaattisesti. Hankkeen toteuttivat RALAn yhteistyökumppaneina Salmicon Oy ja Mittaviiva Oy. Mukana oli myös ryhmä tilaajia, jotka haluavat edistää hiilineutraaliutta ja arvon luontia rakennushankkeissaan.
Hankkeen tuloksena syntyneet ohjeet ja mallit ovat vapaasti ja veloituksetta kaikkien hyödynnettävissä.
Hanke sai Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta.
Ajankohtaista

Kutsu: tule mukaan tekemään kaksoisolennaisuusanalyysiä rakennusalalle
RALA kehittää uudessa hankkeessa alalle yhtenäisen vastuullisuusraportointimallin ja mittariston, jonka tarkoituksena on helpottaa etenkin pk-yritysten osallistumista kilpailutuksiin, lisätä avoimuutta – ja tukea koko alan vastuullista kehitystä. Työ käynnistyy kaksoisolennaisuusanalyysillä, jossa tarkastellaan rakennusalan ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta ja vaikutuksia vastuullisuuden näkökulmasta.

Rakennusalalla tarvitaan ihmisten johtamisen osaamista
Rakennus- ja kiinteistöalan johtamiskulttuuri kaipaa kipeästi muutosta. Alan keskinkertaiseksi koetussa johtamisessa on haasteita erityisesti ihmisten ja yhteistyön johtamisessa – samalla näiden parantamisessa piilee alalle valtava potentiaali.

Tekoäly rakentamisen laadun ja tuottavuuden tukena
Rakennusalan kehitys ja tuottavuus ovat pysyneet pitkään samalla tasolla. Digitalisaatiosta ei olla saatu mitattua samanlaista tuottavuuden loikkaa kuin esimerkiksi teollisuuden, kaupan ja logistiikan aloilla. Tähän on varmasti monia syitä. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskitytään mahdollisuuksiin, ei ongelmiin.

Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämän Kuivaketju10-toimintamallin arviointi- ja kehittämisprojekti on saatu päätökseen. Projekti toteutettiin osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, ja sen tavoitteena oli selvittää toimintamallin yleistä toimivuutta sekä sen uudistamistarpeita.