Rakentamisen laatuaineistoja
Keräämme yhteen ja julkaisemme tällä sivulla laadun tekemisen edellytyksiä edistäviä selvityksiä, oppaita, toimintamalleja ja muita materiaaleja vapaasti kaikkien hyödynnettäväksi.
Kuivaketju10-toimintamallin arviointi ja kehittäminen -hankkeen loppuraportti (2025)
Terveet tilat 2028 -ohjelma toteutti vuoden 2024 aikana Kuivaketju10-toimintamallin arviointi ja kehittäminen -hankkeen, jossa tarkasteltiin RALAn ylläpitämän, rakentamisen kosteudenhallintaa parantavan toimintamallin kehittämistarpeita. Kuivaketju10-toimintamalli julkaistiin alun perin vuonna 2017 yhteistyössä ympäristöministeriön sekä kiinteistö- ja rakennusalan eri järjestöjen kanssa.
Hankkeen loppuraportti (pdf)
Liite 3 Kuivaketju10-riskilista, muutosehdotukset (xlsx)
Liite 4 Kuivaketju10-riskilista, pientalot, muutosehdotukset (xlsx)
Katso myös:
Terveet tilat 2028: Kuivaketju10-toimintamallin kehittämistarpeita on arvioitu
RALA: Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Opas: Millainen on hyvä referenssin kuvaus? (2024)
Olemme julkaisseet oppaan, jonka tarkoituksena on selventää ja helpottaa referenssien kirjoittamista.
Opas sisältää esimerkkireferenssien lisäksi vastauksia seuraaviin aiheisiin:
- Miksi hyvä referenssi on tärkeä?
- Pätevyyshakemuksen kriteerit
- Mitä tietoja referenssissä ilmoitetaan?
- Millainen on hyvän referenssin sisältökuvaus
- Miten referenssejä voi vahvistaa?
Opas: Millainen on hyvä toimintajärjestelmä? (2024)
Tässä oppaassa perehdytään toimintajärjestelmän tarkoituksiin, hyötyihin ja hyviin sovelluskeinoihin. Oppaasta saat yleiskuvan siitä, mistä kaikesta hyvä toimintajärjestelmä koostuu. Mukana myös vinkkejä toimintajärjestelmän sertifointiin.
Opas käsittelee mm. seuraavia asioita:
- Mikä on toimintajärjestelmä?
- Hyvän toimintajärjestelmän piirteet
- Mitä hyötyjä toimintajärjestelmästä on?
- Jatkuvan parantamisen malli yrityksen toiminnan työkaluna
- Syitä ja vinkkejä toimintajärjestelmän sertifiointiin
Opas: EU-taksonomia ja sen vaikutukset (2023)
Opas perehdyttää EU-taksonomiaan ja avaa sitä, miten taksonomia tulee todennäköisesti vaikuttamaan rakennusalalla. Opas valaisee erityisesti myös sitä, kuinka vaikutukset tulevat ulottumaan pk-yritysten toimintaan.
Oppaan päälähteinä on hyödynnetty RALAn asiantuntijan, Mikko Alakylmäsen, Aalto-yliopistolle tehtyä diplomityötä: "EU-taksonomia kiinteistö- ja rakennusalalla – Tutkimus tunnettuudesta ja odotetuista vaikutuksista urakoitsijoiden näkökulmasta", Green Building Council Finlandin verkkosisältöjä sekä Gaia Consulting Oy:n selvitystä aiheesta.
Opas pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
- Mikä on EU-taksonomia?
- Ketä EU-taksonomia koskee nyt ja tulevina vuosina?
- Mitkä ovat EU-taksonomian todennäköiset vaikutukset rakennusalan yritysten toimintaan?
Opas: Tilintarkastuksen perusteet ja velvollisuudet PK-yrityksille (2022)
Opinnäytetyönä Satakunnan Ammattikorkeakoulussa toteutettu opas neuvoo PK-yrityksiä tilintarkastuksen perusteissa ja velvollisuuksissa. Opas pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:
- Milloin tilinpäätös pitää vahvistaa?
- Milloin yrityksen tulee teettää tilintarkastus ja valita tilintarkastaja?
- Mitä tarkoittaa mukautettu tilintarkastuskertomus?
- Miten toimitaan, kun osakepääoma menetetään, ja mitkä ovat menettelytavat?
Projektipalauteanalyysi RALA-palaute -järjestelmän aineistosta
RALA-palaute -järjestelmään kertyy jatkuvasti dataa vuosittain rakennushankkeiden aikana tehdyistä palautekyselyistä. Kattavaa aineistoa on analysoitu kahdesti, vuosina 2020 ja sekä 2014. Analyysissä on tarkasteltu rakennushankkeen eri osapuolten hankkeen aikana toisilleen antamaa palautetta.
Vuoden 2020 tarkastelussa oli mukana 1 017 vuosina 2016-2020 toteutettua rakennushanketta.
LATAA TIEDOTE
LATAA TIIVISTELMÄ
LATAA TAULUKOT
Vuoden 2014 tarkastelussa oli mukana 1578 hanketta.
LATAA ANALYYSI
LATAA LAATUTEKIJÄ-ANALYYSI
Opas: Korjauspalvelujen laadullinen hankinta taloyhtiössä (2017)
Ohje kertoo, kuinka taloyhtiö voi valita korjausurakan päätoteuttajan arviointimenettelyllä, jossa otetaan huomioon hinnan lisäksi taloyhtiön korjaukselle asettamat laadulliset tavoitteet. Menettely auttaa arvioimaan rakentamispalveluiden tarjoushinnan ja laadun suhdetta niin, että palvelun tilaaja saa maksamalleen urakkahinnalle parhaan mahdollisen vastineen.
LATAA OPAS
LATAA LASKENTATAULUKKO ARVIOINNIN TOTEUTUKSEEN
Paremman laadun puolesta -hanke (2018)
Rakennusalan liittojen yhteishanke toi esiin rakentamisen hyviä käytänteitä. Pilottikohteissa keskityttiin hankintaketjuihin laadunvarmistuksen työkaluna, kuivaketjun hallintaan sekä moitteettomaan vastaanottoketjuun.
Työmaan laatukysely (2017)
RALAn ja Rakennusliiton yhteinen laatukysely kuvasi Rakennusliiton 2600 jäsenen käytännön kokemuksia laadusta ja siihen liittyvistä kehitystarpeista työmailla. Kyselyn kehittämisessä ja tulosten analysoinnissa kumppanina olivat TkL Juha-Matti Junnonen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja TkT Sami Kärnä Aalto-yliopistosta.
Ajankohtaista

Rakentamisen ohjauksen pitäisi keskittyä arvon tuottoon – eikä vain kustannuksiin
Rakennushankkeissa päätöksiä ohjaa usein tiukka budjetti, mutta mitä jos painopiste siirtyisi kustannusten sijaan arvon tuottamiseen? Rakentamisen Laatu RALA ry:n webinaarissa asiantuntijat pureutuivat siihen, miten arvon johtaminen nousisi keskeiseksi hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Arvioijaa ilahduttaa RALA-arviointiperusteiden onnistunut soveltaminen yrityksen toiminnassa
Jokainen arviointi on mahdollisuus tutustua, miten eri tavalla yrityksissä voidaankaan soveltaa geneeristen ISO-järjestelmien ja RALA-sertifioinnin arviointiperusteita tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Arviointikäynneiltä käteen jää aina uutta tietoa, hyviä havaintoja ja kiinnostavia kokemuksia.

Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämän Kuivaketju10-toimintamallin arviointi- ja kehittämisprojekti on saatu päätökseen. Projekti toteutettiin osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, ja sen tavoitteena oli selvittää toimintamallin yleistä toimivuutta sekä sen uudistamistarpeita.

N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.