Kuivaketju10 auttaa ennakoimaan ja ehkäisemään kosteusvaurion riskejä

Kuivaketju10 on kosteudenhallinnan yhteistyömalli, jolla torjut tehokkaasti kosteusvaurioiden riskejä rakennusprosessissa ja -kohteessa.

Kuivaketju10-toimintamallissa kosteusvaurioita ehkäistään kaikkien rakennusprosessin tahojen järjestelmällisellä yhteistyöllä. Sen avulla vältetään yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista.

Maksuttoman toimintamallin perustana ovat

  • riskilista, joka sisältää 10 suomalaisen rakentamisen keskeisintä kosteusriskiä
  • todentamisohje, joka opastaa määriteltyjen kosteusriskien torjumiseen.

Toimintamallin toteutusta palvelee sähköinen järjestelmä osoitteessa kk10.rala.fi. Se sisältää kaikki toimintaohjeet ja ajantasaiset hanketiedot sekä helpottaa hanketahojen välistä tiedonvaihtoa. Järjestelmän käyttö mahdollistaa myös rakentamisen aikaisen RALA Kuivaketju10 -statuksen myöntämisen kohteelle. 

Kuivaketju10-toimintamalli

  1. kattaa hankkeen kaikki vaiheet tilaamisesta käyttöönottoon ja käyttöön.
  2. sisältää konkreettiset menettelyohjeet hankkeen kaikille osapuolille.
  3. etenee valtuutetun kosteudenhallintakoordinaattorin valvonnassa.
  4. asettaa vähimmäistason kosteudenhallinnan todentamiselle ja dokumentaatiolle.
  5. täyttää kosteusasetuksen ja rakennusvalvonnan vaatimukset.

Pientaloille, asuinkerrostaloille ja toimistorakennuksille on laadittu oma käytön ja ylläpidon riskilista. Pääset lataamaan sen täältä.

icon-papers.svg

Toimintaprosessi lyhyesti

1. Tilaaja valtuuttaa hankkeeseen kosteuskoordinaattorin, joka valvoo ja ohjaa Kuivaketju10:n toteutumista koko prosessin ajan.

2. Tilaaja tekee hankkeen toteuttajien kanssa urakkasopimuksen, jossa sitoudutaan myös Kuivaketju10-mallin käyttöön.

3. Tilaaja tekee hankeaikataulun, jonka realistisuus arvioidaan aluksi koordinaattorin kanssa ja myöhemmin suunnittelijoiden ja urakoitsijan kanssa.

4. Suunnittelijat tarkentavat riskilistan ja todentamisohjeen hankkeen erityispiirteiden mukaisiksi.

5. Urakoitsijat toteuttavat suunnitelmat sekä todentavat ja dokumentoivat riskikohtien onnistuneen toteutuksen. Myös koordinaattori valvoo tätä todentamista.

Marja Laitinen

Marja Laitinen

Kosteudenhallinta

Kuivaketju10

050 310 1177

Ajankohtaista

4.10.2022 – Uutiset

RALA-referenssipalvelu tuo osaamisen näkyviin

Uusi RALA-referenssipalvelu edistää suomalaisen rakentamisen laatua, läpinäkyvyyttä ja yhteistyötä. Palvelussa hanketoteuttajat voivat helposti julkaista referenssejään ja tilaajat löytävät hankkeisiinsa osaavia kumppaneita.

13.10.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Saunan laatuun panostaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja edistää terveyttä

Suomalaiset ovat ylpeitä saunoistaan. Missään muualla maailmassa ei ole näin paljon saunoja suhteessa väkilukuun ja yhtenäistä saunakulttuurin jatkumoa. Saunanatiivit suomalaiset helposti ajattelevat, että saunojen suunnittelu ja rakentaminenkin käy meiltä kuin luonnostaan. Totuus on kuitenkin likaisempi.

2.9.2022 – Ajankohtaista alalla

Tulossa: ajankohtaisia nostoja alalta

RALA julkaisee rakentamisen laatuun ja vastuullisuuteen liittyviä ajankohtaisia uutisia myös muilta alan keskeisiltä toimijoilta. Haluamme nostaa tärkeitä asioita yhteiseen keskusteluun ja tuoda hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja esiin yleisesti hyödynnettäväksi. Seuraa tätä paikkaa!

7.10.2022 – Asiakastarinat

RTH Oy: Asiakastyytyväisyyttä ja laatua sujuvalla viestintäjärjestelmällä

Kiinteistöjen ja ulkoalueiden kunnossapidon palveluja tarjoava RTH Oy tekee työt tehokkaasti laadusta tinkimättä. Asiakastyytyväisyys tuottamalla laadukasta jälkeä sovitussa aikataulussa kustannustehokkaasti ja turvallisesti on RTH Oy:n päätavoite aina uutta projektia aloitettaessa.