Kuivaketju10 auttaa ennakoimaan ja ehkäisemään kosteusvaurion riskejä
Kuivaketju10 on kosteudenhallinnan toimintamalli, jolla torjut tehokkaasti kosteusvaurioiden riskejä rakennusprosessissa ja -kohteessa.
Kuivaketju10-toimintamallissa kosteusvaurioita ehkäistään kaikkien rakennusprosessin tahojen järjestelmällisellä yhteistyöllä. Sen avulla voidaan välttää yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista.
Maksuttoman toimintamallin perustana ovat
- riskilista, joka sisältää 10 suomalaisen rakentamisen keskeisintä kosteusriskiä
- todentamisohje, joka opastaa määriteltyjen kosteusriskien torjumiseen.
Toimintamallin toteutusta palvelee sähköinen järjestelmä osoitteessa kk10.rala.fi. Se sisältää kaikki toimintaohjeet ja helpottaa hanketahojen välistä tiedonvaihtoa. Järjestelmän käyttö mahdollistaa myös rakentamisen aikaisen RALA Kuivaketju10 -statuksen myöntämisen kohteelle.
Kuivaketju10-toimintamalli
- Kattaa hankkeen kaikki vaiheet tilaamisesta käyttöönottoon ja käyttöön.
- Sisältää konkreettiset menettelyohjeet hankkeen kaikille osapuolille.
- Etenee valtuutetun kosteudenhallintakoordinaattorin valvonnassa.
- Asettaa vähimmäistason kosteudenhallinnan todentamiselle ja dokumentaatiolle.
- Täyttää kosteusasetuksen ja rakennusvalvonnan vaatimukset.
Pientaloille, asuinkerrostaloille ja toimistorakennuksille on laadittu oma käytön ja ylläpidon riskilista. Pääset lataamaan sen täältä.
Toimintaprosessi lyhyesti
1. Tilaaja valtuuttaa hankkeeseen kosteudenhallintakoordinaattorin, joka valvoo ja ohjaa Kuivaketju10:n toteutumista koko prosessin ajan.
2. Tilaaja tekee hankkeen toteuttajien kanssa urakkasopimuksen, jossa sitoudutaan myös Kuivaketju10-mallin käyttöön.
3. Tilaaja tekee hankeaikataulun, jonka realistisuus arvioidaan aluksi koordinaattorin kanssa ja myöhemmin suunnittelijoiden ja urakoitsijan kanssa.
4. Suunnittelijat tarkentavat riskilistan ja todentamisohjeen hankkeen erityispiirteiden mukaisiksi.
5. Urakoitsijat toteuttavat suunnitelmat sekä todentavat ja dokumentoivat riskikohtien onnistuneen toteutuksen. Myös koordinaattori valvoo tätä todentamista.
Ajankohtaista

Opas EU-taksonomiaan
RALA on julkaissut EU-taksonomiaan perehdyttävän oppaan, joka neuvoo siinä, mikä EU-taksonomia on ja miten se tulee vaikuttamaan rakennusalalla.

Mistä arvon luonnissa on kyse?
RALA on käynnistänyt kira-alan yhteiskehityshankkeen, jossa syvennymme rakentamisen arvon luonnin johtamiseen. Arvokentän yhtenä keskeisenä osana ovat ekologisuus ja vähähiilisyys. Uudessa blogisarjassa avaamme vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtamista. Ensimmäisessä osassa kysytään: mistä arvon luonnissa on kyse?

Ajankohtaisia tietoja ja vinkkejä taloyhtiöihin
Mediaplanet julkaisee Rakennamme.fi -sivustolla rakennusalan toimijoiden tuottamia ajankohtaisia artikkeleita. Digitaaliseen Taloyhtiö-lehdessä käsitellään tällä hetkellä mm. hiilijalanjäljen pienentämistä taloyhtiöissä, energianäkökulmia, vedenkulutuksen mittausta, kiinteistön käyttötarkoituksen muutosta sekä sisäilma-asioita.

RTH Oy: Asiakastyytyväisyyttä ja laatua sujuvalla viestintäjärjestelmällä
Kiinteistöjen ja ulkoalueiden kunnossapidon palveluja tarjoava RTH Oy tekee työt tehokkaasti laadusta tinkimättä. Asiakastyytyväisyys tuottamalla laadukasta jälkeä sovitussa aikataulussa kustannustehokkaasti ja turvallisesti on RTH Oy:n päätavoite aina uutta projektia aloitettaessa.