RALA-sertifioinnilla kehität ja osoitat yrityksesi toiminnan laatua
RALA-sertifiointi on suomalaisten rakennusalan erityistarpeisiin kehitetty, puolueeton sertifiointimenettely yrityksen johtamisjärjestelmän eri osa-alueiden arviointiin ja kehittämiseen. Sertifiointia voivat hakea rakennusalalla toimivat suunnittelu-, rakennus- ja asennusyritykset sekä rakennuttajat.
Sertifiointi kohdistuu yhteen tai useampaan johtamisjärjestelmän alueeseen:
- RALA-laatusertifiointi todentaa laadunhallintajärjestelmän
- RALA-ympäristösertifiointi todentaa ympäristöjärjestelmän
- RALA-turvallisuussertifiointi todentaa työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän
- RALA-kosteudenhallintasertifiointi todentaa yrityksen kosteudenhallinnan menettelyt.
RALAn laatu-, ympäristö- ja turvallisuussertifikaattien vaatimukset vastaavat sisällöltään ISO-järjestelmän vaatimuksia (ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001). RALA-sertifikaattien vaatimuksia on kehitetty eteenpäin siten, että ne peilaavat yleisten ISO-vaatimusten sijaan paremmin yritysten kyvykkyyttä toimia nimenomaan kiinteistö- ja rakennusalalla.
RALA-sertifikaatti on merkki laadusta ja vastuullisuudesta
- Yrityksen johtamisjärjestelmä on vahvistettu julkisesti.
- Asiantunteva palaute kirkastaa toiminnan kehityskohteet.
- Sertifiointi tukee konkreettisesti jatkuvaa kehittämistä.
- Sertifiointi herättää luottamusta tilaajissa ja kumppaneissa.
Sertifioinnin arviointiperusteet
RALA-sertifiointia voi hakea järjestelmille, jotka täyttävät vähintään arviointiperusteiden minimivaatimukset ja yritys sitoutuu kehittämään toimintaansa edelleen. Arviointiperusteiden avulla arvioidaan yrityksen johtamista ja kehittämistä, resursseja, tarjous-, sopimus- ja hankintatoimintaa sekä projektitoimintaa.
RALA-sertifikaattien arviointiperusteet ja niiden näyttövaatimukset:
RALA-laatusertifikaatti
RALA-ympäristösertifikaatti
RALA-turvallisuussertifikaatti
RALA-kosteudenhallintasertifikaatti
Osioita 1-3 sovelletaan kaikkien yritysten toiminnan arviointiin. Projektitoiminnan arvioimiseen on omat kriteerit rakennus- ja asennusyrityksille, rakennuttamisyrityksille sekä suunnitteluyrityksille. Eri yritystyyppien kriteerit on esitetty dokumentissa peräkkäin. U4-alkuisia kriteerejä sovelletaan urakointiyritysten projektitoiminnan arviointiin, R4-alkuisia rakennuttamisyritysten projektitoiminnan arviointiin ja ja S4-alkuisia suunnitteluyritysten projektitoiminnan arviointiin.
Näin haet RALA-sertifiointia
1. Täytä ja lähetä hakemus. Se sisältää mm. yrityksesi toiminnan kuvauksen sekä itsearvioinnin. Hakemus tehdään RALAn sähköisessä asiointipalvelussa.
2. RALAn valitsema arvioija tekee toiminnastasi ensiarvioinnin, joka sisältää mahdolliset korjausta vaativat poikkeamat.
3. RALAn arviointilautakunta päättää sertifikaatin myöntämisestä. Hakuprosessi kestää kokonaisuudessaan noin 3-6 kuukautta.
4. Sertifikaatti on voimassa kerrallaan enintään kolme vuotta. Tänä aikana tehdään vuosittaisia seuranta-arviointeja.
Ajankohtaista
RALA-sertifioinnin arviointiperusteet on päivitetty
Uudet RALA-sertifioinnin arviointiperusteet otetaan käyttöön 12.9.2024. Päivityksen tavoitteena oli huomioida alan kehittyminen sekä yhtenäistää ja selkeyttää kriteereitä ja niiden näyttövaatimuksia. Päivitys koskee kaikkia RALAn neljää sertifikaattityyppiä.
Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Tiesitkö tämän siltojen vedeneristäjän henkilösertifikaatista?
Väylävirasto vaatii siltojen vedeneristysurakoitsijoilta voimassa olevia siltojen vedeneristäjän sertifikaatteja. RALA julkaisee verkkosivuillaan listan hyväksytyistä siltojen ja vastaavien rakenteiden vedeneristysurakoitsijoista; yksi listalla näkymisen edellytyksistä on, että yrityksen työntekijöiden henkilösertifikaatit ovat voimassa.
N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.