20.12.2021 – Uutiset

RALAn hallituksen uusi puheenjohtaja Hanne Perälä peräänkuuluttaa alalle kestävän rakentamisen ajatteluloikkaa

RA­LAn hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jak­si kau­del­le 2022–2023 nousee YIT:n laa­tu­joh­ta­ja Han­ne Pe­rä­lä. Uu­den pu­heen­joh­ta­jan vies­ti on sel­vä: ra­ken­ta­mi­seen tar­vi­taan kes­tä­vän ra­ken­ta­mi­sen ajat­te­lu­loik­ka se­kä laa­jaa yh­teis­työ­tä laa­dun ja vas­tuul­li­suu­den ke­hit­tä­mi­ses­sä.

RA­LAn hal­li­tus va­li­taan vuo­sit­tain yh­dis­tyk­sen vuo­si­ko­kouk­ses­sa. Hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­jan kausi on kak­si­vuo­ti­nen. Edel­li­set kak­si vuot­ta RA­LAn hal­li­tus­ta luot­sa­si Hel­sin­gin yli­opis­ton toi­mi­ti­la­joh­ta­ja Tep­po Sal­mi­ki­vi. Han­ne Pe­rä­lä on toi­mi­nut RA­LAn hal­li­tuk­ses­sa vuo­des­ta 2018, vii­mei­set kak­si vuot­ta sen va­ra­pu­heen­joh­ta­ja­na.

Kut­suim­me Han­ne Pe­rä­län ja Tep­po Sal­mi­ki­ven sa­man vir­tu­aa­li­sen pöy­dän ää­reen vaih­ta­maan aja­tuk­sia ra­ken­nusa­lan ke­hit­ty­mi­ses­tä se­kä RA­LAn roo­lis­ta ja mer­ki­tyk­ses­tä alal­le.

RALAn strategia tähtää suomalaisen rakentamisen laadun ja vastuullisuuden tilannekuvan muodostamiseen vuoteen 2025 mennessä. Miten rakentaminen tulee tänä aikana muuttumaan?

Han­ne: Kes­tä­väs­sä ra­ken­ta­mi­ses­sa tul­laan ot­ta­maan iso ajat­te­lu­loik­ka. Sen näen lä­hi­tu­le­vai­suu­den suu­rim­pa­na muu­tok­se­na. Ha­luai­sin myös näh­dä, et­tä yh­teis­työ ja yh­teis­toi­min­nal­li­set to­teu­tus­muo­dot laa­je­ni­si­vat al­lians­sien ul­ko­puo­lel­le. Lä­pi­me­noai­ko­jen ly­hen­tä­mi­seen tai mui­hin kon­kreet­ti­sin ke­hi­tys­ta­voit­tei­siin ei pääs­tä, jos ei teh­dä yh­teis­työ­tä työ­maal­la.

Tep­po: Pi­dän sa­nas­ta ajat­te­lu­loik­ka. Myös yh­teis­työ­loik­kaa to­si­aan tar­vi­taan. Yh­teis­toi­min­nal­li­suus ja yh­teis­toi­min­nal­li­set to­teu­tus­muo­dot ovat vii­me vuo­si­na ol­leet mer­kit­tä­väs­sä roo­lis­sa ke­hit­tä­mäs­sä alaa eteen­päin. Yh­des­sä te­ke­mi­sen ta­po­ja pi­tää löy­tää li­sää ja vah­vis­taa.

Han­ne: Asiois­ta pi­tää kes­kus­tel­la laa­jas­ti se­kä alan si­säl­lä et­tä ns. suu­reen ylei­söön päin. Ku­lut­ta­jien on vai­kea py­syä mu­ka­na sii­nä, mi­tä ra­ken­nusa­la te­kee esi­mer­kik­si kes­tä­vään ke­hi­tyk­seen, vas­tuul­li­suu­teen ja il­mas­ton­muu­tok­sen liit­ty­vien asioi­den eteen. Myös alal­la on epä­sel­vyyt­tä, mi­tä esi­mer­kik­si EU tai ra­hoit­ta­jat meil­tä vaa­ti­vat. On to­del­la tär­ke­ää, et­tä meil­lä on jul­ki­sia kes­kus­te­li­joi­ta, jot­ka osaa­vat sa­noit­taa uut­ta te­ke­mis­tä, jot­ta ei syn­ny ti­lan­net­ta, jos­sa ku­lut­ta­jat al­ka­vat odot­taa jo­tain sel­lais­ta, mi­tä hy­vä ra­ken­ta­mi­nen ei vie­lä pys­ty to­teut­ta­maan.

Tep­po: Sii­nä, jos mis­sä on RA­LAn paik­ka: ol­la mu­ka­na sa­noit­ta­mas­sa te­ke­mis­tä ja kas­vat­ta­mas­sa ym­mär­rys­tä.

Han­ne: Kyl­lä, myös täs­tä nä­kö­kul­mas­ta: isoil­la ti­laa­jil­la ja toi­mi­joil­la on mah­dol­li­suus val­jas­taa kon­sult­te­ja ker­to­maan, mi­tä il­mas­ton­muu­tos tai vaik­ka nyt pal­jon pu­hee­na ol­lut tak­so­no­mia tar­koit­ta­vat ra­ken­ta­mi­sel­le, mut­ta pie­nem­mil­lä yri­tyk­sil­lä ei ole sa­man­lai­sia re­surs­se­ja ot­taa sel­vää ja tu­tus­tua asioi­hin. Hei­dän tu­ke­naan RA­LAn roo­li on mer­kit­tä­vä.

Tep­po: Kes­tä­vyys, vas­tuul­li­suus, laa­tu­asiat – nä­mä ovat aluei­ta, jois­sa alan yri­tys­ten ei pi­täi­si niin­kään kil­pail­la kes­ke­nään vaan vie­dä yh­des­sä ko­ko pa­let­tia eteen­päin. RA­LAl­la on täs­sä hy­vä paik­ka nos­taa ri­maa ylem­mäs.

Han­ne: Kyl­lä. Tä­mä yh­teis­työ­loik­ka on jo ker­ran teh­ty työ­tur­val­li­suu­den kans­sa. Sii­hen si­tou­dut­tiin isos­ti lä­pi ken­tän, jo­ten näen, et­tä mah­dol­li­suus sa­maan on myös laa­dun, ym­pä­ris­tö­tee­mo­jen ja mui­den vas­tuul­li­suu­den ele­ment­tien kans­sa.

Millainen toimija RALA on rakennetun ympäristön kentällä?

Tep­po: RA­LAl­la on erin­omai­set mah­dol­li­suu­det vai­kut­taa, kos­ka se on kaik­kien alan jär­jes­tö­jen yh­tei­nen toi­mi­ja, mut­ta kui­ten­kin niis­tä riip­pu­ma­ton, täy­sin it­se­näi­nen toi­mi­ja. Vas­tuul­li­sen, kes­tä­vän ja laa­duk­kaan ra­ken­ta­mi­sen osaa­ja­na ja ker­to­ja­na RA­LAn luo­tet­ta­vuus on yk­kös­ta­soa.

Han­ne: On tär­ke­ää, et­tä alal­la on RA­LAn kal­tai­nen puo­lu­ee­ton kes­kus­te­li­ja ja tie­don tuot­ta­ja, jo­hon voi luot­taa.

Tep­po: Pi­dän tä­tä erit­täin iso­na vah­vuu­te­na ja mah­dol­li­suu­te­na, jo­ta pi­täi­si voi­da enem­män hyö­dyn­tää. Alal­la on vie­lä pal­jon toi­mi­joi­ta, jot­ka voi­si­vat ol­la RA­LAs­sa vah­vem­min mu­ka­na. RA­LA on vie­lä aa­vis­tuk­sen pie­nem­pi toi­mi­ja nä­ky­vyy­del­tään ja vai­kut­ta­vuu­del­taan kuin mi­tä sen pi­täi­si ol­la.

Han­ne: Yk­si haas­te to­ki on, mi­ten laa­tu mää­ri­tel­lään. Hel­pos­ti jää­dään kiin­ni tek­ni­seen laa­tuun, ma­te­ri­aa­lei­hin ja yk­si­tyis­koh­tiin, jot­ka ne­kin ovat tie­tys­ti tär­kei­tä. Mut­ta ra­ken­ta­mi­sen laa­tu on isom­pi ko­ko­nai­suus, ja mie­les­tä­ni vas­tuul­li­ses­ta, kes­tä­väs­tä ra­ken­ta­mi­ses­ta pu­hu­mi­nen tuo kes­kus­te­luun riit­tä­vän ulot­tu­vuu­den. Pi­tää pu­hua ko­ko elin­kaa­res­ta ja näh­dä laa­tu riit­tä­vän la­veas­ti.

Tep­po: Laa­tu­kes­kus­te­lus­sa jää­dään to­si­aan hel­pos­ti vir­hei­siin ja puut­tei­siin. Vas­tuul­li­suus­nä­kö­kul­ma tuo kes­kus­te­luun oi­kean nä­kö­kul­man.

Han­ne: Vas­tuul­li­suus on Te­pon pu­heen­joh­ta­ja­kau­del­la nous­sut meil­lä hal­li­tuk­ses­sa sel­keäs­ti vah­vem­min kes­kus­te­luun kuin ai­em­pi­na vuo­si­na. Sa­mal­la se on tul­lut kes­kei­se­nä ele­ment­ti­nä mu­kaan myös RA­LAn uu­teen stra­te­gi­aan. Täs­sä koh­taa ha­luan­kin kiit­tää Tep­poa, RA­LAn toi­min­nan­joh­ta­ja Tuu­la Rå­ma­nia ja ko­ko hal­li­tus­ta erin­omai­ses­ta yh­teis­työs­tä ai­em­pi­na vuo­si­na. Täs­tä mei­dän on hy­vä jat­kaa. 

Han­ne Pe­rä­lä:

  • Laatujohtaja, YIT Suomi Oy – vastaa YIT:n asumisen liiketoiminnan kestävästä kehityksestä ja laadusta
  • RALAn hallituksen puheenjohtaja 2022–2023
  • RALAn hallituksen jäsen vuodesta 2018, 2020–2021 hallituksen varapuheenjohtaja
  • Työura laatu-, työturvallisuus- ja ympäristöasioiden parissa rakentamisen tuotannossa, viime vuosien merkittävin hanke oli johtaa uuden, kansainvälisen johtamisjärjestelmän rakentamista YIT:lle Lemminkäisen ja YIT:n fuusion jälkeen