25.3.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Kiitos yhteistyöstä – onnistuneissa hankkeissa yhteistyö toimii

Alalla tehdään paljon arvokasta yhteistyötä ja on ollut ilo olla mukana tekemässä työtä rakentamisen laadun parantamiseksi. Yleensä haluan katsoa tulevaisuuteen enkä niinkään pohtia mennyttä. Nyt jäädessäni eläkkeelle ja lopettaessani työt RALAssa teen kuitenkin poikkeuksen ja kertaan muutamia onnistumisia.

RALAn perustehtävänä on ollut harmaan talouden torjuminen ja rakentamisen laadun parantaminen. Varhaisen visiomme mukaisesti RALA on johtava laatutiedon jalostaja ja tulkitsija Suomessa. Tämä ilmaisu kirjattiin jo ennen ”digi-aikaa”, mutta se kuvaa hyvin RALAn toimintaa myös tänään. Keräämme tietoa sekä analysoimme ja tulkitsemme sitä. Arvioimme yritysten toimintatapoja ja autamme parantamaan rakentamisen laatua sekä digitaalisten palveluiden että asiantuntijoidemme kautta. Tapa, jolla tietoa kerättiin vielä silloinkin, kun tulin taloon oli aivan toinen kuin se, mihin olemme päässeet digitalisaation hyödyntämisen myötä.

Kun tarkastellaan koko toimintaympäristöä, merkittävin muutos RALAn olemassaolon aikana on tapahtunut harmaan talouden torjunnassa. Vuosien kuluessa alalle on kehitetty paljon harmaan talouden torjuntatoimenpiteitä ja -työkaluja, esimerkiksi RALAn osittain omistama Suomen Tilaajavastuu, nykyinen Vastuu Group. Näiden ansiosta Suomi on edelläkävijä maailmassa harmaan talouden torjunnassa. Tämä kehityskulku ei olisi ollut mahdollinen ilman hienoa yhteistyötä alan eri toimijoiden kesken.

RALA on kerännyt pitkään palautetietoa läpiviedyistä rakennushankkeista. RALA-palautetyökalun vakioidun kysymyspatteriston ansiosta järjestelmän kautta annettu palaute on vertailukelpoista ja mahdollistaa järjestelmään kertyneiden tietojen laajemmankin analysoinnin. Palautteiden mukaan niin tilaajat, rakennuttajat, suunnittelijat kuin myös urakoitsijat ovat olleet tyytyväisiä toistensa toimintaan, etenkin osapuolten henkilöstön ammattitaitoon ja yhteistyökykyyn. Kehityskohteina palautteissa taas korostuvat riskienhallinta ja alihankkijoiden toiminnan ohjaus.

Yksittäisistä tapahtumista on vuosien varrelta jäänyt positiivisesti mieleen erillinen laatukysely, jonka RALA ja Rakennusliitto toteuttivat yhteistyössä Rakennusliiton jäsenille. Tavoitteena oli saada selville Rakennusliiton jäsenien käytännön kokemuksia laadusta sekä kartoittaa näkemyksiä laadun tekemisen kehitystarpeista ja keskeisistä ongelmista työmailla. Rakentajien laatukyselyn tulokset olivat pääsääntöisesti positiivisia. Erityisesti työlle asetetut ajalliset ja laadulliset tavoitteet olivat työntekijöillä hyvin hallussa. Myös työmailla vallitseva työilmapiiri koettiin erittäin hyväksi. Kehitettävääkin toki löytyi: työntekijät kaipasivat suunnitelmia ja niiden saamista käyttöönsä – on helppo ymmärtää, että se auttaisi työnteossa.

Lopuksi haluan nostaa esiin vielä kosteudenhallinnan ja Kuivaketju10-toimintamallin, jota ei olisi olemassa ilman laaja-alaista yhteistyötä. Konseptin kehitti alun perin Ympäristöministeriön rahoituksella Oulun rakennusvalvonta. Sittemmin se siirrettiin yhteisellä päätöksellä RALAn hallinnoimaksi palveluksi ja RALA jatkokehitti toimintamallin sähköiseksi työkaluksi. Kosteudenhallinnan kehitystyö jatkuu edelleen tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

Hyvä yhteistyö tuottaa hyviä tuloksia. Haluankin käyttää tämän mahdollisuuden hyväkseni ja välittää lämpimät kiitokseni kaikille yhteistyötahoille ja kumppaneille kuluneiden vuosien aikana tehdystä hyvästä yhteistyöstä. Onnistumisia olisi voinut listata huomattavasti enemmänkin – toivottavasti jo seuraavassa uutiskirjeessä RALA kertoo enemmän esimerkiksi uudesta referenssipalvelusta.

Kiitoksin,

Tuula Råman

Tuula Råman

toiminnanjohtaja (31.3.2022 asti)