28.3.2025 – Laadukkaasti laadusta -blogi

Arvioijaa ilahduttaa RALA-arviointiperusteiden onnistunut soveltaminen yrityksen toiminnassa

Arviointityö on ikuista oppimista. Yritykset, liiketoiminnat ja ihmiset vaihtelevat eikä kahta samanlaista arviointirupeamaa ole kymmenen arviointivuoteni kohdalle sattunut. 

Jokainen arviointi on mahdollisuus tutustua, miten eri tavalla yrityksissä voidaankaan soveltaa geneeristen ISO-järjestelmien ja RALA-sertifioinnin arviointiperusteita tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Arviointikäynneiltä käteen jää aina uutta tietoa, hyviä havaintoja ja kiinnostavia kokemuksia. 

Kokemukseni mukaan isot teolliset toimijat ovat edelläkävijöitä suomalaisen järjestelmällisen toiminnan kentällä. Suunnitelmallisuus, toiminnan dokumentointi ja työturvallisuus ovat yrityksissä hyvällä tasolla ja sovitusta vaatimustasosta pidetään kiinni.  

Tästä ovat hyötyneet myös RALA-sertifioidut yritykset, jotka ovat toteuttaneet urakoita teollisuuslaitoksille. Ne ovat omaksuneet laitoksilta hyviä käytäntöjä erityisesti omaan projektitoimintaansa. Toivottavasti nämä menettelyt leviävät laajasti myös rakennusteollisuuteen. 

Vaikka Suomi on pieni maa, alueelliset eroavaisuudet niin tekemisessä kuin tekijöissäkin ovat havaittavissa. Minulle on esimerkiksi kerrottu, että ihmiset Lounais-Suomessa ovat suorasanaisia eivätkä pelkää nostaa vaikeitakaan asioita rakentavaan keskusteluun ja toimenpiteiksi. Ihmiset ja heidän mukanaan yrityskulttuuri vaihteleekin alueellisesti.  

Hyvään suunnitteluun kuuluu riskeihin varautuminen 

Suunnitelmallisuus on järjestelmällisen toiminnan ydinasioita. Varsinkin silloin, kun toimitaan erityisillä alueilla, kuten pohjavesialueilla.  

Tutustuin tällaiseen erityiseen liiketoimintaan Nurmijärvellä keskellä viljeltyjä peltoja, jotka kätkivät alleen pohjavesialueen. Kohteessa urakoitsija asensi vesilaitoksen vedenottamolle siiviläkaivoja, jotka ovat tärkeä osa vesihuoltojärjestelmien infrastruktuuria, varsinkin pohjavesialueilla. Arviointikäynnillä opin paljon uutta Suomen merkittävistä pohjavesivarannoista.

Työn huolellinen suunnittelu tarvikkeineen ja vaihtoehtoisine toimintamalleineenkaan ei kuitenkaan aina riitä.  Joskus paikalliset olosuhteet voivat myös yllättää. Huolellisesta vaiheittain etenevästä suunnitelmasta huolimatta eräällä työmaalla alueellinen sähkön syötön katkeaminen oli vähällä romuttaa koko asennustyön. Tämän kokemuksen tuloksena urakoitsija päätti tulevissa töissään ottaa asennuskeikoille mukaan myös aggregaatin sähkökatkojen varalta.  

Työn suunnittelun tueksi tehdyssä riskitarkastelussa onkin hyödynnettävä mielikuvitusta ja valjastettava kauhuskenaariot hyötykäyttöön.  

Kokemukset tuovat uusia näkökulmia tuleviin RALA-arviointeihin  

Vuosien varrella mieleeni ovat jääneet monet yritykset, jotka ovat soveltaneet luontevasti RALAssa määriteltyjä järjestelmällisen toiminnan arviointiperusteita yritystensä toimintaan. Ne ovat arviointityön suola ja avaavat uusia näkökulmia tuleviin järjestelmällisen toiminnan tarkasteluihin. Näitä mieleen painuvia yrityksiä on kaikissa kokoluokissa ja kaikilla toimialoilla. 

Mykistävimmän kokemuksen arvioijan työssäni olen kokenut poikkeuksellisessa paikassa: ajoratamerkintöjä tekevän ajoneuvon repsikan istuimella. Merkintätyötä tehdään sulan maan aikaan suomalaisella tieverkolla, myös moottoriteillä. Monipuolisen tieverkkomme ajoratamerkintöjen kirjoa lisäävät paikallistiet ja kevyen liikenteen väylät suojateineen ja nuoliopasteineen.  

Koko merkintätyö perustuu paikkatietoon ja digitaaliseen karttaan, ja kuljettajan kojelauta sisälsi vaikuttavan paljon näyttöjä eri tarkoituksiin. Esimerkiksi myös ajoneuvossa tehtävän merkintämassankeittelyn seurantalaitteiden näytöt sijaitsevat auton ohjaamossa. 

Ajoratamerkinnät liittyvät tärkeään aiheeseen: liikenneturvallisuuteen. Alalta löytyykin niin intoa ja ammattitaitoisia työntekijöitä kuin työhön soveltuvaa kalustoa, jotka pitävät huolta Suomen teiden liikenneturvallisuuden ylläpidosta ja parantamisesta. 

Kerran olen päässyt myös itse jakamaan aikaisemmalla työurallani oppimaani. Osasin neuvoa betonipäällysteen reunaan oikean saatavilla olevan päällystekivituotteen. Näin saneerauskohteen naapurusto säästyi betonin sahauksessa syntyvältä melulta ja pölyltä. Myös urakoitsijan työaika tehostui. 

Eeva-Liisa Hannu

Eeva-Liisa Hannu

Asiantuntija

Lead Auditor

puh. 0400 401 638