24.2.2022 – Laadukkaasti laadusta -blogi
Uusista osaajista buustia laadun tekemiseen

Kiinteistö- ja rakennusala on suuri työllistäjä Suomessa. Täällä suunnitellaan, rakennetaan ja korjataan rakennettuja ympäristöjä. Varsinaisten rakentamiseen liittyvien töiden lisäksi ala tarjoaa myös suuren joukon mitä moninaisempia työtehtäviä tekijöilleen. Kuitenkin alalla on pulaa osaajista. Miten saada edistettyä alan vetovoimaa ja alalle riittävästi osaavaa työvoimaa?
Jokainen meistä haluaa löytää sen juuri itselleen sopivan työn. Oman alan löytymiseen vaikuttavat muun muassa omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, alan yleinen suosio, vanhemmilta ja tutuilta saadut mallit, kokemukset, tunnelmat ja mielikuvat alasta. Vaikka niin moni hiekkalaatikolla haluaa kaivurinkuljettajaksi, harvalla nuo haaveet kantavat palkkatyöhön saakka.
Nuorille pitää saada kosketuksia alaan myös hiekkalaatikkovaiheen jälkeen. Rakennetut ympäristöt ovat ihmisten kokoisia, täynnä säilytettävää historiaa ja toisaalta moderneja, samalla kuitenkin rentoja, rosoisia ja toivottavasti visuaalisesti kauniita ja mielenkiintoisia. Ala tarjoaa mahdollisuuksia vaikuttaa, kehittää, rakentaa, säilyttää ja korjata. Ilmastonmuutos haastaa rakentamista, mutta samalla luo myös mahdollisuuksia kehittää uusia ratkaisuja. Digitalisaatio on tätä päivää kaikkialla, niin rakentamisessakin.
Kuitenkin korkeakouluissa on tekniikan alojen koulutuspaikkoihin vähemmän hakijoita verrattuna muihin aloihin. Lisäksi Suomessa naisten osuus tekniikan alalla on pieni (29 %) verrattuna EU-maiden keskiarvoon (41 %) Eurostatin tilaston mukaan (lähde: Eurostat, Proportion of Women Scientists and Engineers in the EU). Naisten osuus tekniikan opiskelijoista korkeakouluissa on noin 20 % ja ammatillisessa koulutuksessa noin 15 % (lähde: Dimensio, puheenvuoro Pirkko Harsia ja Anja Salo). Toki naisten osuudet eri tekniikan koulutusalojen välillä vaihtelevat.
Kun nuoret on saatu kiinnostumaan alasta, heille tulee tarjota harjoittelupaikkoja ja varmistaa, että perehdytykseen panostetaan asianmukaisesti. Pelkkä työpaikan tarjoaminen ilman riittävää perehdyttämistä ja työn opastusta ei luo positiivista mielikuvaa kenellekään. Tarvitaan asiakaslähtöisyyttä ja 2020-luvun työelämäkulttuuria. Työmaiden vanhentunut ”jätkämäinen” mielikuva ei houkuttele tämän päivän nuoria – tai mahdollisia alan vaihtajia.
Nyt on taas se aika vuodesta, kun TET-harjoittelijat ilmestyvät työpaikoille ja kesätyöpaikkoja haetaan ja tarjotaan. Kesätöiden lisäksi ala työllistää suuren joukon opiskelijoita ympäri vuoden. Tekemällä oppiminen on erinomainen tapa kehittää taitojaan, lisätä opiskelumotivaatiota ja yhdistää teoria käytäntöön.
Tulevaisuuden tekijöitä on rakennusalallekin tarjolla ja ala tarvitsee heitä, osaavia, energisiä ja vastuullisia työntekijöitä. Näin saadaan uutta buustia alan kehittämiseen ja alan laatumaine kuntoon niin asiakkaiden kuin tekijöidenkin mielikuvissa.