Turvallisuusjärjestelmän RALA-sertifiointi
Turvallisuusjohtamisen tavoitteena on huolehtia työntekijöiden terveydestä ja turvallisuudesta. Puolueeton RALA-turvallisuussertifiointi osoittaa, että yrityksesi turvallisuusjärjestelmä sekä työterveys- ja turvallisuusasioiden hallinta ovat hyvällä tasolla ja toimintatapoja kehitetään järjestelmällisesti ja vastuullisesti.
RALA-turvallisuussertifikaatin arviointiperusteissa esitetään selkeät vaatimukset turvallisuusjärjestelmälle, sen soveltamiselle ja edelleen kehittämiselle. Sertifiointi on kehitetty ISO 45001 -standardin pohjalta ottamaan huomioon suomalaisen rakennusalan erityispiirteet.
Lataa RALA-turvallisuussertifikaatin arviointiperusteet ja näyttövaatimukset itsellesi tästä. Hakuprosessi käynnistyy itsearvioinnilla, jossa yritys itse arvioi, miten hyvin arvioinnin kohteena olevat asiat toteutuvat sen toiminnassa. Itsearviointi tehdään RALAn asiointipalvelussa, ks. alla.
Näin haet RALA-turvallisuussertifikaattia
1. Täytä ja lähetä hakemus. Se sisältää mm. yrityksesi toiminnan kuvauksen sekä itsearvioinnin. Itsearvioinnissa yritys itse arvioi, miten hyvin sen toiminta vastaa sertifikaatin arviointikriteeristöä. Hakemus tehdään RALAn sähköisessä asiointipalvelussa.
2. RALAn valitsema arvioija tekee toiminnastasi ensiarvioinnin, joka sisältää mahdolliset korjausta vaativat poikkeamat.
3. RALAn arviointilautakunta päättää sertifikaatin myöntämisestä. Hakuprosessi kestää kokonaisuudessaan 3-6 kuukautta.
4. Sertifikaatti on voimassa kerrallaan enintään kolme vuotta. Tänä aikana tehdään vuosittaisia seuranta-arviointeja.
Ajankohtaista

Kutsu: tule mukaan tekemään kaksoisolennaisuusanalyysiä rakennusalalle
RALA kehittää uudessa hankkeessa alalle yhtenäisen vastuullisuusraportointimallin ja mittariston, jonka tarkoituksena on helpottaa etenkin pk-yritysten osallistumista kilpailutuksiin, lisätä avoimuutta – ja tukea koko alan vastuullista kehitystä. Työ käynnistyy kaksoisolennaisuusanalyysillä, jossa tarkastellaan rakennusalan ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta ja vaikutuksia vastuullisuuden näkökulmasta.

Rakennusalalla tarvitaan ihmisten johtamisen osaamista
Rakennus- ja kiinteistöalan johtamiskulttuuri kaipaa kipeästi muutosta. Alan keskinkertaiseksi koetussa johtamisessa on haasteita erityisesti ihmisten ja yhteistyön johtamisessa – samalla näiden parantamisessa piilee alalle valtava potentiaali.

Tekoäly rakentamisen laadun ja tuottavuuden tukena
Rakennusalan kehitys ja tuottavuus ovat pysyneet pitkään samalla tasolla. Digitalisaatiosta ei olla saatu mitattua samanlaista tuottavuuden loikkaa kuin esimerkiksi teollisuuden, kaupan ja logistiikan aloilla. Tähän on varmasti monia syitä. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskitytään mahdollisuuksiin, ei ongelmiin.

Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämän Kuivaketju10-toimintamallin arviointi- ja kehittämisprojekti on saatu päätökseen. Projekti toteutettiin osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, ja sen tavoitteena oli selvittää toimintamallin yleistä toimivuutta sekä sen uudistamistarpeita.