Riskilista ja todentamisohje
Kuivaketju10-riskilista ja -todentamisohje ovat Kuivaketju10-toimintamallin ytimessä. Riskilistaan on valittu kymmenen keskeisintä kosteusriskiä, ja se perustuu havaintoihin siitä, millaiset kosteusongelmat yleisesti esiintyvät suomalaisessa rakentamisessa.
Riskilistassa käydään läpi keskeisimmät kosteusriskit ja ne toimenpiteet, joilla kyseiset riskit voidaan välttää. Kuivaketju10-riskilista ei kata kaikkia olemassa olevia kosteusriskejä, vaan se on läpileikkaus merkittävimmistä kosteusriskeistä.
Todentamisohje on suunnittelijoiden ja urakoitsijan tärkein työkalu Kuivaketju10:ssä. Todentamisohjeessa esitetään, miten riskilistan riskit tulee torjua suunnitteluvaiheessa (”Suunnittelijan tarkistuslista”) ja työmaavaiheessa (”Urakoitsijan tarkistuslista”).
Suunnittelijan tarkistuslista tarjoaa eri alojen suunnittelijoille yksityiskohtaisen listan asioista, jotka tulee esittää suunnitelmissa riskien torjumiseksi. Urakoitsijan tarkistuslistassa käydään läpi keinot, joilla riskejä sisältävien työvaiheiden onnistunut toteutus tulee todentaa ja dokumentoida.
Riittämätön kokonaisaikataulu vaikeuttaa merkittävästi Kuivaketju10:n onnistumista
Suunnitteluun, työmaavaiheeseen ja käyttöönottoon täytyy varata riittävästi aikaa. Liian tiukalla aikataululla toteuttu hanke on vaikea (ellei mahdoton) toteuttaa Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti.
Kuivaketju10-riskilista:
- Rakennuksen ulkopuolelta tuleva kosteus vaurioittaa perustuksia ja lattiarakenteita.
- Sadevesi pääsee tunkeutumaan ulkoseinärakenteen sisälle.
- Vesikatteen läpäisevä vesi tunkeutuu aluskatteen vuotokohdista yläpohjaan.
- Kosteutta siirtyy ilmansulkukerroksen vuotokohdista ulkoseinä- ja yläpohjarakenteisiin, jonne sitä tiivistyy vedeksi.
- Väärin mitoitettu ja säädetty ilmanvaihto ei poista ylimääräistä kosteutta vaan pakottaa sen siirtymään rakenteisiin.
- Vesiputkien rikkoutumiset aiheuttaat kiinteistöön laajoja vesivahinkoja.
- Huonosti toteutetussa märkätilassa kosteus vaurioittaa ympäröivät rakenteet.
- Kosteiden betonirakenteiden päällystäminen aiheuttaa päällystemateriaalin turmeltumisen.
- Materiaalien ja rakenteiden kastuminen vaurioittaa rakennuksen.
- Huonolla ylläpidolla rakennus rapistuu hitaasti mutta varmasti.
Materiaalia:
Kuivaketju10 – Riskilista (13.3.2018)
Kuivaketju10 – Todentamisohje (25.10.2021)
Kuivaketju10 – Todentamisohje, pientalot (25.10.2021)
Ajankohtaista
RALA-sertifioinnin arviointiperusteet on päivitetty
Uudet RALA-sertifioinnin arviointiperusteet otetaan käyttöön 12.9.2024. Päivityksen tavoitteena oli huomioida alan kehittyminen sekä yhtenäistää ja selkeyttää kriteereitä ja niiden näyttövaatimuksia. Päivitys koskee kaikkia RALAn neljää sertifikaattityyppiä.
Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Tiesitkö tämän siltojen vedeneristäjän henkilösertifikaatista?
Väylävirasto vaatii siltojen vedeneristysurakoitsijoilta voimassa olevia siltojen vedeneristäjän sertifikaatteja. RALA julkaisee verkkosivuillaan listan hyväksytyistä siltojen ja vastaavien rakenteiden vedeneristysurakoitsijoista; yksi listalla näkymisen edellytyksistä on, että yrityksen työntekijöiden henkilösertifikaatit ovat voimassa.
N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.