Hankkeen lopputulos: kiinteistö- ja rakentamisalalla tarvitaan uudenlaista johtajuutta
Johtaminen on kiinteistö- ja rakentamisalalla keskinkertaista. Johtamishaasteet liittyvät erityisesti yhteistyöhön, johtamisen tunnistamiseen omana tehtävänään sekä inhimillisyyteen. Haasteisiin on kuitenkin myös ratkaisuja ja alan johtamiskulttuuria kehittämällä vaikutamme sekä lukemattomien alalla työskentelevien suomalaisten hyvinvointiin että koko Suomen talouteen.
RALA toteutti syksyn 2024 aikana yhdessä KIRA-kasvuohjelman ja TYÖ2030-ohjelman kanssa rakentamisalan johtajuuden Tulevaisuusvuoropuhelun, jossa etsittiin keinoja uudistaa alan johtamista. Rakentamisen toimintaympäristö on murroksessa, ja johtaminen on avainasemassa, jotta alan kehitys pysyy mukana muuttuvissa olosuhteissa.
Hankkeen tulosten mukaan ihmisten johtaminen koetaan rakennusalalla olevan keskinkertaista. Johtamishaasteet liittyvät erityisesti yhteistyöhön, johtamisen tunnistamiseen omana tehtävänään sekä inhimillisyyteen. Samaan aikaan alan tuottavuus polkee vuodesta toiseen paikallaan.
Hankkeen tulokset esiteltiin loppuwebinaarissa 17.12.2024. KATSO TALLENNE TÄSTÄ
Yhteistyötä ja alan johtamiskulttuuria kehittämällä on mahdollista vaikuttaa paitsi lukemattomien alalla työskentelevien suomalaisten hyvinvointiin, myös Suomen koko talouteen:
Ossi Auran tekemän Henkilöstötuottavuus rakennusalalla -tutkimuksen mukaan heikon ja hyvän henkilöstötuottavuusindeksin yrityksillä kannattavuusero on +201 %. Eroa ei kurota kiinni asiaosaamista kasvattamalla vaan huipputuloksiin pääsemiseksi tarvitaan tunneosaamista. Työilmapiiri on heti johtamisen jälkeen toiseksi vaikuttavin tekijä henkilöstötuottavuuden kehittymisessä.
Rakennusklusteri on Suomen suurin työllistäjä, mikä tarkoittaa, että lähes jokaisen suomalaisen lähipiirissä on alalla työskenteleviä. Ihmisten johtamisen osaamista kehittämällä parannamme alalla työskentelevien ihmisten työhyvinvointia ja sitä kautta yleistä hyvinvointia. Alan kehittymisellä on siis suuri vaikutus suomalaisten arkeen.
Ihmisten ja yhteistyön johtaminen on tärkeää myös alan tuottavuuden parantamiseksi. Tuottavuutta voidaan parantaa kehittämällä henkilöstötuottavuutta ja henkilöstötuottavuutta kehitetään parantamalla yhteistyötä ja johtamista. Syksyllä uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan vain 20 prosenttia rakennustyöstä edistää suoraan tuloksen tekemistä. Jos tätä osuutta saadaan kasvatettua yhdellä prosentilla, se lisää tulosta 5 prosentilla. Rakennusala on niin suuri, että tällä on valtakunnallista merkitystä Suomen talouteen.
Tulevaisuusvuoropuhelussa tunnistettiin konkreettisia tapoja kehittää alan johtajuutta eteenpäin:
Ratkaisut liittyivät mm. koulutukseen ja asennekasvatukseen, hankinta- ja palkitsemiskriteereihin, hyvien käytäntöjen jakamiseen ja muutosjohtamiseen, hyvän johtamiskulttuurin taloudellisten hyötyjen osoittamiseen sekä johtajien työnkuvan selkeyttämiseen.
Esiin tulleet haasteet ovat sellaisia, jotka kaikki rakentamisen arvoketjussa tunnistavat, mikä on hyvä asia: kun ongelmat tunnistetaan, muutos mahdollistuu. Haasteista pitää keskustella enemmän ja sitä kautta mahdollistaa muutosta. Tästä syystä kulttuurinmuutos on toinen pääteema RALAn juuri valmistuneessa uudessa strategiassa.
Tulevaisuusvuoropuhelussa aloitettu työ jatkuu:
Ensimmäiseksi jatkoaskeleeksi on valittu tietoisuuden lisääminen johtajuuden ja yhteistyön kehittämisen hyödyistä. RALA ja KIRA-kasvuohjelma käynnistävät tammikuussa 2025 henkilöstötuottavuuden haasteen, joka tarjoaa yrityksille konkreettisia työkaluja ja materiaalia henkilöstötuottavuuden kehittämiseen. Jos haluat kuulla haasteesta lisää ensimmäisten joukossa, anna sähköpostiosoitteesi klikkaamalla tästä.
Kiitos kaikille Tulevaisuusvuoropuheluun osallistuneille. Muutos tehdään yhdessä!
Ajankohtaista

Rakentamisen ohjauksen pitäisi keskittyä arvon tuottoon – eikä vain kustannuksiin
Rakennushankkeissa päätöksiä ohjaa usein tiukka budjetti, mutta mitä jos painopiste siirtyisi kustannusten sijaan arvon tuottamiseen? Rakentamisen Laatu RALA ry:n webinaarissa asiantuntijat pureutuivat siihen, miten arvon johtaminen nousisi keskeiseksi hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Arvioijaa ilahduttaa RALA-arviointiperusteiden onnistunut soveltaminen yrityksen toiminnassa
Jokainen arviointi on mahdollisuus tutustua, miten eri tavalla yrityksissä voidaankaan soveltaa geneeristen ISO-järjestelmien ja RALA-sertifioinnin arviointiperusteita tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Arviointikäynneiltä käteen jää aina uutta tietoa, hyviä havaintoja ja kiinnostavia kokemuksia.

Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämän Kuivaketju10-toimintamallin arviointi- ja kehittämisprojekti on saatu päätökseen. Projekti toteutettiin osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, ja sen tavoitteena oli selvittää toimintamallin yleistä toimivuutta sekä sen uudistamistarpeita.

N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.