Millainen on rakennusalan johtajuuden menestyskaava?
RALA vie syksyllä 2024 yhdessä KIRA-kasvuohjelman ja TYÖ2030-ohjelman kanssa läpi rakentamisalan johtajuuden Tulevaisuusvuoropuhelun, jossa etsitään työkaluja tulevaisuuden johtamiseen. Vuoropuhelu koostuu starttitilaisuudesta, pienryhmissä toteutettavista työpajoista sekä työn tulokset summaavasta loppuwebinaarista.
Työpajoissa keskustellaan niistä hyvän johtajuuden käytänteistä, jotka kehittävät yhteistä keskustelukulttuuria ja vuorovaikutusta sekä lisäävät työhyvinvointia. Pienryhmien tarkoituksena on ideoida koko alalle toimiva rakennusalan johtajuuden menestyskaava. Lue lisää alta ja ilmoittaudu mukaan!
Huom. Ensimmäiselle työpajalle alun perin ilmoitettua ajankohtaa jouduttiin valitettavasti siirtämään. Työpaja järjestetään 5.11., jolloin alun perin piti pitää toinen työpajoista. Jälkimmäisen työpajan uusi ajankohta on 19.11.
Työpaja 1: Rakennusalan johtajuuden vahvuudet ja kehittämistarpeet
5.11. klo 14:00–15:30, online (Teams)
Tulevaisuuden johtajuuden otaksuma 1:
Tulevaisuuden johtaminen on ennen kaikkea ihmiskeskeistä.
Onnistuuko ihmiskeskeinen johtaminen? Ihmiskeskeinen johtaminen korostaa työntekijöiden hyvinvointia, osallistamista ja kehittymistä ja siitä on tutkimusten mukaan monenlaista hyötyä organisaatiolle. Voiko rakennusalan organisaatio kääntyä tuotantokeskeisestä johtamistavasta ihmiskeskeiseen johtamistapaan samalla kun ala joutuu vastaamaan monentyyppisiin organisaation ulkoisiin ja sisäisiin haasteisiin?
- Mitkä ovat johtajuuden vahvuudet ja kehittämistarpeet nimenomaan rakennusalalla?
- Millaisia hyötyjä ihmiskeskeisestä johtamistavasta voisi olla rakennusalalle?
- Miten toimintaa voidaan johtaa ihmiskeskeisesti tilanteissa, jossa esimerkiksi yrityksen talous
tai muut resurssit ovat tiukoilla?
Työpaja toteutetaan etänä Teams-työpajana 5.11. klo 14:00–15:30. Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ pe 1.11. mennessä.
Työpaja 2: Yhteistyön johtaminen rakennusalalla
19.11. klo 14:00–15:30, online (Teams)
Tulevaisuuden johtajuuden otaksuma 2:
Tulevaisuudessa tarvitaan enemmän aitoa yhteistyötä ja tiedon jakamista
Rakentaminen on ison joukon yhteistyötä, jossa saadaan lopulta valmiiksi rakennuksia, rakennelmia ja infrastruktuuria. Mutta miten paljon aidosti teemme yhteistyötä, vai onko kyse sarjasta yksilösuorituksia? Yhteistyössä on haasteita arjessa, tiimien sisällä, johtoryhmien sisällä ja eri osastojen, esimerkiksi myynnin ja tuotannon yhteistyössä. Miten sisäiset haasteet peilautuvat organisaation ulkopuolelle tehtävään yhteistyöhön?
Digitalisaatio on luonut myös rakentamiseen uusia mahdollisuuksia tiedon siirtoon ja yhteistyön tekemiseen. Kuitenkin käytännön tekemisessä digitalisaation hyödyt ovat jääneet toteutumatta, ja uusimman tutkimuksen mukaan käytännön rakentamistyön tuottavuuden haasteita syntyy esimerkiksi työmaiden tehottomuudesta. Tämä tehottomuus muodostuu pitkälti odotusajoista, kun seuraavan työvaiheen aloittaminen viivästyy esimerkiksi puuttuvien materiaalien vuoksi. Moni asia kiteytyy tiedonkulun ja yhteistyön haasteisiin, ja toimiva tiedonkulku vaatii lähtökohdakseen yhteistyötä.
- Minkälaista yhteistyötä teemme ja mitä tarvitsisimme? Missä onnistumme ja missä epäonnistumme
- Miten yhteistyötä johdetaan tällä hetkellä ja miten sitä tulisi johtaa?
- Miten rakennusalalla osataan johtamisen johtamista, eli esihenkilöiden ja päälliköiden johtamista?
- Miten psykologinen turvallisuus kytkeytyy yhteistyön tekemiseen ja siinä onnistumiseen?
Työpaja toteutetaan etänä Teams-työpajana 19.11. klo 14.00–15.30. Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ
Tulevaisuusvuoropuhelu on kaikille alan toimijoille avoin ja osallistuminen on maksutonta. Tule sinäkin mukaan kehittämään tulevaisuuden johtamista!
Ajankohtaista
Uusi suunta rakennusalan johtamiseen – johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu starttasi 19.9.
RALA käynnisti yhdessä KIRA-kasvuohjelman ja TYÖ2030-ohjelman kanssa tulevaisuusvuoropuhelun, jonka tavoitteena on kehittää rakentamisalan johtamista vastaamaan työelämän muuttuvia vaatimuksia. Yhteistyö etsii konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla luodaan alalle kasvua ja menestystä. Vuoropuhelu käynnistyi avaustilaisuudella 19.9.2024.
Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Tiesitkö tämän siltojen vedeneristäjän henkilösertifikaatista?
Väylävirasto vaatii siltojen vedeneristysurakoitsijoilta voimassa olevia siltojen vedeneristäjän sertifikaatteja. RALA julkaisee verkkosivuillaan listan hyväksytyistä siltojen ja vastaavien rakenteiden vedeneristysurakoitsijoista; yksi listalla näkymisen edellytyksistä on, että yrityksen työntekijöiden henkilösertifikaatit ovat voimassa.
N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.