22.9.2024 – Uutiset

Uusi suunta rakennusalan johtamiseen – johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu starttasi 19.9.

RALA käynnisti yhdessä KIRA-kasvuohjelman ja TYÖ2030-ohjelman kanssa tulevaisuusvuoropuhelun, jonka tavoitteena on kehittää rakentamisalan johtamista vastaamaan työelämän muuttuvia vaatimuksia. Yhteistyö etsii konkreettisia ratkaisuja, joiden avulla luodaan alalle kasvua ja menestystä. Vuoropuhelu käynnistyi avaustilaisuudella 19.9.2024.

Johtajuus avainroolissa muuttuvassa maailmassa

Avaustilaisuuden juontajina toimivat RALAn toimitusjohtaja Johanna Holmström sekä KIRA-kasvuohjelman ohjelmajohtaja Mia Toivanen, jotka johdattivat osallistujat aiheeseen. Holmström ja Toivanen nostivat esille rakennusalan haasteita ja muutoksia kuten digitalisaatio ja työn tehottomuus sekä taksonomian vaatimukset, joissa hyvän johtajuuden merkitys korostuu. Jotta digitalisaation hyödyt saadaan alalla käyttöön, tarvitaan valtavaa muutosta yhteistyössä, oppimiskulttuurissa ja tuottavuudessa. 

Rakentamisen toimintaympäristö on murroksessa, ja tehokas johtaminen on avainasemassa, jotta alan kehitys pysyy mukana muuttuvissa olosuhteissa. Muutoksen onnistuminen edellyttää vahvaa kulttuurin ja johtamisen uudistamista.

Tapahtuman pääpuhujana toimi arvostettu koripallovalmentaja Henrik Dettmann, joka käsitteli intohimoisten tiimien johtamista urheilussa – ja liike-elämässä. Dettmann korosti, että johtamisen periaatteet ovat universaaleja, ja onnistunut johtaminen perustuu ihmisten kohtaamiseen, kuuntelemiseen ja tukemiseen.

"Menestys syntyy yhteisistä kokemuksista, arvoista ja tavoitteista", Dettmann toteaa ja vertaa johtajuutta koripallon maailmaan. ”Yksilö on parhaimmillaan silloin kun hän tietää mitä häneltä odotetaan ja hänelle luodaan mahdollisuudet onnistua, mutta jokaisella on myös oma vastuu tehdä parhaansa silloin, kun pallo on hänellä ja auttaa muita onnistumaan silloin kun se ei ole.”

Johtajuuden merkitystä yritysten menestykselle jatkoi henkilöstötuottavuuden tutkija ja asiantuntija Ossi Aura, joka on perehtynyt strategiseen hyvinvointiin ja henkilöstötuottavuuden kehittämiseen. Aura on laskenut, että hyvin johdetuissa rakennusalan yrityksissä käyttökatteet ovat merkittävästi korkeampia kuin huonosti johdetuissa.

Auran mukaan johtaminen vaikuttaa suoraan työn tuottavuuteen: ”Hyvin johdettu henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, ja kun ihmisten työhyvinvointi ja osaaminen ovat kunnossa, myös yrityksen taloudellinen menestys seuraa perässä.”

Rakentamisalan johtaminen nyt ja tulevaisuudessa 

Keskustelua rakennusalan tulevaisuuden johtamisesta siivittivät paneelikeskustelussa Firan toimitusjohtaja Jari Koivu, RIA ry toimitusjohtaja Kirsi Mettälä sekä arkkitehti Anni Myllymäki WSP:stä. Puheenvuoroissa korostuivat alan muutospaineet, digitalisaation hyödyt ja tarve tasavertaiselle toimintakulttuurille.

Koivun mukaan rakentamisalan yritykset kohtaavat tällä hetkellä isoja haasteita, mutta myös suuria mahdollisuuksia. "Haastavassa markkinassa on investoitava ihmisiin ja digitalisaatioon. Menestymme tulevaisuudessa vain, jos panostamme ihmisten kehittämiseen ja vastuullisuuteen. Keskinkertaisesti johdetut yritykset eivät pärjää osaajakilpailussa", Koivu totesi.

Kirsi Mettälä jatkoi alan vetovoiman kehittämisen ja henkilöstön moninaisuuden hyödyntämisen merkityksestä. Hän korosti, että alalla tarvitaan rohkeutta puuttua syrjintään ja häirintään. ”Naiset ja kansainväliset osaajat sekä opiskelijat ovat alihyödynnettyjä resursseja. Kyse on rohkeudesta puuttua epäkohtiin ja muuttaa käytöstä. Johdolla on tässä merkittävä rooli olla esimerkkinä”, Mettälä painotti.

Anni Myllymäki puolestaan huomautti, että tehokas kommunikaatio ja ihmislähtöinen johtaminen eivät maksa mitään, mutta tuottavat valtavasti lisäarvoa. "Meidän on hyödynnettävä työntekijöiden osaamista ja pidettävä yllä ihmisläheistä vuorovaikutusta. Esimerkiksi projektin aloituspalaverit, missä tutustutaan toisiinsa, auttaa lisäämään vuorovaikutusta", Myllymäki muistutti.

Uudet haasteet vaativat yhteistyötä

Rakentamisen alalla on paljon mahdollisuuksia edetä, mutta se vaatii entistä tiiviimpää yhteistyötä ja tiedon jakamista. Tilaisuuden puhujat haastoivat kaikki alan toimijat mukaan muutokseen, sillä tulevaisuuden menestys riippuu siitä, kuinka hyvin osaamme hyödyntää yhteisiä resursseja ja johtaa alaa uudella tavalla. Suomi on maailman onnellisimpien ihmisten rakennettu ympäristö ja tästä rakennusala voi olla ylpeä tavalla, joka kuuluu ja näkyy myös ulospäin.

Johtamisen tulevaisuusvuoropuhelu tarjoaa rakennusalalle tilaisuuden rakentaa vahvempaa, kestävämpää ja tuottavampaa tulevaisuutta. Syksyn 2024 aikana mietitään yhdessä konkreettisia tapoja kehittää johtamista, jotta kiinteistö- ja rakentamisala pysyy työelämän muutosten kyydissä ja pystymme vastaamaan arjen monimutkaistuviin haasteisiin. 

Ilmoittaudu mukaan syksyn työpajoihin ja ole mukana rakentamassa tulevaisuutta

Rakennusalan johtajuuden vahvuudet ja kehittämistarpeet – onnistuuko ihmiskeskeinen johtaminen?
Aika: 8.10. klo 9–12
Paikka: Messukeskus, kongressipuoli. Ilmoittaudu tästä

Yhteistyön johtaminen rakennusalalla
Aika: 5.11. klo 14–15.30
Paikka: Teams. Ilmoittaudu tästä

Tarkempia tietoja työpajoista ja niiden teemoista

Johanna Holmström

Johanna Holmström

Toimitusjohtaja

puh. 040 826 6703