31.1.2024 – Uutiset

Uutta virtaa vaikuttamiseen ja laatukulttuurin kehittämiseen

RALA sai Johanna Holmströmistä positiivisen rohkean ja ratkaisukeskeisen toimitusjohtajan. Hän uskoo, että rakennusalalla on mahdollisuuksia nykyistä kokonaisvaltaisempaan laatuajatteluun. 

Vuodenvaiheessa RALAn toimitusjohtajan tehtäviin tarttui Johanna Holmström, jolla on vahva rakennus- ja kiinteistöalan koulutustausta sekä kokemusta erilaisista johto- ja asiantuntijatehtävistä. Hänen omaa erityisosaamisen aluettaan ovat korjausrakentaminen, sisäilma-asiat ja rakennusterveys. 

Holmströmin kotoa Keravalta löytyy uusperhe, johon kuuluvat myös puoliso ja neljä lasta. Tärkeä perheenjäsen on myös koira, australian labradoodle, jolle on äskettäin syntynyt jälkikasvuakin. "Nuppu sai vuoden lopussa pentuja ja on nyt kasvattajalla mammalomalla. Yksi pennuista on muuttamassa meille kotiin helmikuussa", hän kertoo. 

Johanna_töissä.jpgRakentajien perheestä alan ammattilaiseksi

Uusi toimitusjohtaja tuntuu lähes syntyneen rakennusalalle, sillä hänen isänsä on rakennusinsinööri ja äidinisänsä rakennusmestari.

"Kotona rakennettiin aina! Taloa, autotallia, leikkimökkiä, varastoa tai muuta. Kun tontti tuli täyteen, isä osti seuraavan ja alkoi rakentaa sille. Osasinkin jo pienenä nähdä, mitä työvaiheita eri työmailla on menossa."

Lukion jälkeen Holmströmin ykköstoiveena oli ensin lähteä lukemaan historiaa, mutta lopulta hän suuntasi sittenkin rakennustekniikkaan: "Pian sitten huomasinkin, että se oli todellakin oma juttuni." 

Holmström valmistui rakennusinsinööriksi Turun AMK:sta vuonna 2006. Tämän jälkeen hän on hankkinut rakennusterveysasiantuntijan pätevyyden sekä suorittanut myynnin ja markkinoinnin ammattitutkinnon ja viimeksi kiinteistö- ja rakentamisalan eMBA-koulutuksen vuosina 2019–23. 

Työuraan sisältyy johto- ja asiantuntijatehtäviä alan konsulttiyhtiö Vahasella, Newsecillä ja Fennia Varainhoidossa. Ennen RALAa hän toimi liiketoiminta- ja aluepäällikkönä Kiwa Inspectalla, joka siirtyi viime kesänä Caverion Suomi Oy:n omistukseen. Kokemusta on karttunut myös luottamustehtävistä mm. Raklin käyttö- ja ylläpitotoimikunnassa, Green Building Councilin Hiilineutraalit Kiinteistöt -toimikunnassa, Keravan kaupunginvaltuustossa ja teknisessä lautakunnassa sekä Keravan Energia Oy:n hallituksessa.

"Nyt olen rajannut luottamustehtävät Keravan Energian hallintoneuvoston puheenjohtajuuteen. Haluan keskittyä enemmän päätyöhön ja vapaa-ajalla perheeseen, jossa on harrastusikäisiä lapsia." 

Tavoitteena RALAn tulevaisuuden suunnan kirkastaminen

RALAn toimitusjohtajan paikka tuli Holmströmin tietoon headhunterin yhteydenoton kautta. 
Tuntumaa RALAan oli syntynyt jo aiemman työpaikan laatusertifioinnin yhteydessä. Hän ehti seurata sertifiointiliiketoimintaa myös Kiwassa. 

"Kiinnostuin tehtävästä, kun kuulin sen liittyvän laajemmin vaikuttamiseen ja yhteistyöhön sidosryhmien kanssa. Vaikka RALA on organisaationa aiempia työpaikkojani pienempi, on sillä suuret mahdollisuudet vaikuttamiseen."

Holmström tuo RALAan luonnollisesti lisää asiantuntemusta, korjausrakentamisen ymmärrystä ja verkostoja. Hän itse pitää kuitenkin tärkeimpinä tuliaisinaan kykyä suurten kokonaisuuksien ja tulevaisuuden suunnan hahmottamiseen. 

"Toimitusjohtajana pyrin kirkastamaan sitä, mitä juuri RALAn kannattaa tehdä ja mihin panostaa. Lisäksi haluan tuoda tekemiseen rohkeaa ennakkoluulottomuutta eli valmiutta kokeilla myös uusia ja erilaisia vaikuttamisen tapoja", hän toteaa. 

"Uusia asioita kokeillessa on tärkeää tunnistaa, miten ihmiset muutoksiin suhtautuvat ja tukea heitä tarpeiden mukaan. Täytyy varmistaa, että kaikilla on riittävästi osaamista ja mahdollisuuksia onnistua omassa työssään. Asioiden on tapahduttava positiivisesti ja inhimillisesti. Uskon, että eMBA-koulutus ja kiinnostus johtamiseen ovat tässä hyödyksi." 

LJohanna_seppele.jpgaadun tulee olla aidosti mukana yrityskulttuurissa

RALAn vahvuuksia kysyttäessä Holmström nostaa ensimmäisenä esiin henkilöstön vankan osaamisen ja asiantuntemuksen. 

"Kokemusta ja näkemystä löytyy. Ammattilaisemme arvioivat yrityksiä laajalla skaalalla ja tietävät todella hyvin, missä alalla mennään. Tätä hienoa vahvuutta ja tietomäärää täytyisi saada yhä paremmin hyödynnettyä ja esiin. Samalla on tärkeää pitää päivittäinen toiminta mielekkäänä asiantuntijoille", hän sanoo. 

"Vasta taloon tulleena en lähde esittämään mitään korkealentoisia visioita, mutta uskon RALAn vaikutusmahdollisuuksiin. Meidän tulee tehdä yhä voimakkaampaa ja laajempaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Tässä tärkeitä keinoja ovat erilaiset kehityshankkeet sekä niiden julkaisut ja materiaalit." 

RALAn ydintehtäviin kuuluu parantaa suomalaisen rakentamisen laatua. Holmström toivoisi, että laatu ymmärrettäisiin alalla nykyistä kokonaisvaltaisemmin. 

"Yksinkertaisimmillaan laatua on, että esimerkiksi tietty laite täyttää vaaditut kriteerit toimivuuden ja kestävyyden suhteen. Vähän isommassa kuvassa laatu voi olla sopimusten täyttämistä eli urakan tekemistä suunnitelmien mukaan", hän kiteyttää. 

"Mutta voisiko laatu olla vielä syvemmin aito osa koko yrityskulttuuria? Jotakin, joka huomioidaan kaikessa tekemisessä niin työmaalla kuin johtoryhmässä? Kulttuuri näkyy esimerkiksi siinä, suhtaudutaanko poikkeamien löytymiseen negatiivisesti vai lähdetäänkö heti korjaamaan tekemisen puutteita. Tällaisen laatukulttuurin kehittyminen on kiinni alan toimijoista itsestään. Tehdäänkö, kuten on aina tehty vai uskalletaanko muuttaa ja parantaa?" 

Holmström tiedostaa, että rakennusalan maineessa on korjaamista. Sen koetaan olevan monessa asiassa muita toimialoja jäljessä, ja mediassa nousevat esiin nousevat lähinnä negatiiviset uutiset. Tämä jarruttaa myös uusien osaajien ja innovaatioiden saamista alalle. Hän uskoo silti, että kulttuurinmuutos laadun suhteen on mahdollinen.

"Se on onnistunut esimerkiksi työturvallisuudessa viimeisen 20 vuoden aikana. Kun aikanaan vaikka kypärän ja suojalasien käyttö oli satunnaista, ei nykyisin työmaalle edes pääse ilman niitä." 

Hyvä johtaja tiedostaa myös jaksamisen haasteet

Holmström on aloittanut työnsä hyvässä hengessä ja tunnelmassa, tutustuen RALAn organisaatioon, ihmisiin, liiketoimintaan ja historiaan. 

"Koen, että minut on otettu talossa tosi hyvin vastaan. Eniten hyvää fiilistä on tuottanut tutustuminen ihmisiin ja heidän laajaan osaamiseensa. Kaikki ovat kertoneet avoimesti RALAsta, omasta työstään ja itsestään sekä myös mahdollisista muutostoiveistaan."  

"Pyrin itsekin olemaan johtajana mahdollisimman avoin Johanna-hyppää.jpgkaiken tekemisemme ja omankin työni suhteen. Haluan kehittää RALAa hyvänä työpaikkana, jossa voidaan puhua vaikeistakin työhön ja muuhunkin elämään liittyvistä asioista. Periaatteeni on, että kaikesta selvitään. Uskon, että minulla on ongelmanratkaisukykyä ja rohkeutta käsitellä hankaliakin asioita."

Tätä rohkeutta Holmström on käyttänyt myös kehittäessään omaa yhteistyökykyään ja jaksamistaan. 

"Varsinkin nuorempana saattoi oma tekemisen tahti olla turhankin nopea. Nykyisin osaan antaa tilaa myös ihmisille, jotka eivät ole niin nopeita tai äänekkäitä. Toisena haasteena mieleen tulee ajankäytön priorisointi ja erilaisten kuormitustilanteiden hallinta. Tiedostan tämän itsessäni, joten ymmärrän asiaa muidenkin kohdalla. Mehän kaikki tiedämme, että juuri kun on muutenkin kiireisintä, niin lapsi tai lemmikki sairastuu ja auto hajoaa", hän naurahtaa.

Kuormituksen vastapainoksi tarvitaan vapaa-ajalla muuta ajateltavaa ja tekemistä. Holmströmille sitä tarjoavat perheen lisäksi harrastukset, tosin osa niistäkin liittyy tietenkin rakentamiseen.

"Mökillä Hartolassa rakentaminen ja remontointi on jatkuva harrastus, joka ei lopu koskaan. Lisäksi vapaa-aikaan kuuluu kaikenlainen muukin käsillä tekeminen: neulonta, kutominen, virkkaus, ompelu. Ja tietenkin koirien kanssa lenkkeily", hän lisää. 

Niin tosiaan, toivottavasti myös perheen uusi koiranpentu antaa lisävirtaa toimitusjohtajan jaksamiseen!