12.6.2022 – Uutiset

RALA sai johtoonsa kokeneen joukkuepelaajan

Kir­si Hau­ta­la ha­lu­aa toi­mi­tus­joh­ta­ja­na ke­hit­tää RA­LAa tie­to­ta­lo­na, jo­ka ra­ken­taa ver­kos­ton­sa kaut­ta yhä laa­duk­kaam­paa ja vas­tuul­li­sem­paa yh­teis­kun­taa. Joh­ta­ja­na hä­nen valt­tei­naan ovat vah­va osaa­mis­taus­ta se­kä ky­ky in­nos­tua ja in­nos­taa.

Huh­ti­kuus­sa toi­mi­tus­joh­ta­ja­na aloit­ta­nut Kir­si Hau­ta­la toi RA­LAan mit­ta­van an­nok­sen aka­tee­mis­ta ja kan­sain­vä­lis­tä­kin elin­kei­noe­lä­män ko­ke­mus­ta. Hä­nel­lä on taus­tal­laan kiin­teis­tö- ja ra­ken­nusa­lan mo­ni­vai­hei­nen tai­val, jos­ta val­tao­sa on ku­lu­nut mer­kit­tä­vien kon­sul­toin­tiy­ri­tys­ten joh­to­teh­tä­vis­sä.

Ko­ke­mus­ta on ker­ty­nyt Suo­men li­säk­si eten­kin Sak­sas­ta, Un­ka­ris­ta ja Vi­ros­ta se­kä glo­baa­lis­ta ver­kos­to­työs­tä. Li­säk­si hän on vai­kut­ta­nut si­vu­toi­mi­ses­ti lu­kui­sis­sa alan or­ga­ni­saa­tiois­sa, ja toi­mi ai­em­min myös RA­LAn hal­li­tuk­ses­sa ja lau­ta­kun­ta­roo­leis­sa lä­hes 15 vuot­ta.

Vaan kuin­ka Hau­ta­la on alun pe­rin suun­nis­ta­nut Poh­jois-Poh­jan­maan la­keuk­sil­ta mit­ta­val­le ural­leen?

Visiona vaikuttava, verkostoitunut tietotalo

"RA­LAn ha­kies­sa toi­mi­tus­joh­ta­jaa ajat­te­lin he­ti, et­tä täs­sä oli­si paik­ka yh­teis­kun­nal­li­seen vai­kut­ta­mi­seen, jos­ta olin jo muu­ten­kin kiin­nos­tu­nut. Ra­ken­nusa­lal­la on val­ta­va mer­ki­tys ko­ko Suo­men ke­hi­tyk­seen, ja RA­LA toi­mii alan ai­tio­pai­kal­la. Or­ga­ni­saa­tio­na RA­LA on pie­ni, mut­ta se ope­roi to­del­la laa­jan ver­kos­ton kes­kiös­sä, jo­ten vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suu­det ovat mer­kit­tä­vät."

Hau­ta­la ke­huu edel­tä­jään­sä Tuu­la Rå­ma­nia ja ko­ko RA­LAn tii­miä, jot­ka ovat teh­neet erin­omais­ta työ­tä ke­hit­täen alan vas­tuul­li­suut­ta niin laa­dun, har­maan ta­lou­den kuin ym­pä­ris­tön­kin suh­teen. Nyt hän on näh­nyt yhä lä­hem­min, kuin­ka ko­via asian­tun­ti­joi­ta ta­los­ta löy­tyy ja kuin­ka jär­jes­tel­mäl­lis­tä te­ke­mi­nen on. Täl­tä poh­jal­ta RA­LAl­la on­kin hä­nen mu­kaan­sa lois­ta­vat mah­dol­li­suu­det ke­hit­tyä vie­lä ny­kyis­tä­kin mer­kit­tä­väm­mäk­si vai­kut­ta­jak­si ja yh­teis­työn ra­ken­ta­jak­si.

Näen tu­le­vai­suu­den RA­LAn yh­teis­kun­nan tie­to­ta­lo­na, jo­ka ke­rää, ja­los­taa ja ja­kaa puo­lu­ee­ton­ta tie­toa pää­tök­sen­teon tuek­si se­kä nos­taa esiin alan in­no­vaa­tioi­ta ja pu­hee­nai­hei­ta roh­keil­la­kin avauk­sil­la. Sa­mal­la tuem­me pk-yri­tys­ten toi­min­tae­del­ly­tyk­siä tar­joa­mal­la niil­le käy­tän­nön­lä­hei­siä, hel­pos­ti saa­ta­via ja kus­tan­nus­te­hok­kai­ta pal­ve­lu­ja.

Kirsi Hautala veneilee ja leipoo vapaa-ajallaan

Onnistuminen tehdään yhdessä!

RA­LAn ke­hit­tä­mi­nen tie­to­ta­lo­na vaa­tii su­ju­vaa yh­teis­työ­tä or­ga­ni­saa­tion si­säl­lä, mut­ta eten­kin ak­tii­vis­ta vuo­ro­pu­he­lua ja ver­kos­to­työ­tä mui­den alan toi­mi­joi­den ja si­dos­ryh­mien kans­sa.

Hau­ta­la vai­kut­taa tä­hän mis­sioon juu­ri oi­keal­ta hen­ki­löl­tä, sil­lä hä­nel­lä on osaa­mi­sen ja ko­ke­muk­sen li­säk­si sy­dän­tä in­nos­tua ja tai­toa in­nos­taa mui­ta­kin te­ke­mään par­haan­sa. Hän us­koo työn­teos­sa avoi­meen il­ma­pii­riin, jos­sa ih­mi­set us­kal­ta­vat tul­la kes­kus­te­le­maan asiois­ta, ja joh­ta­jan­kin ovi on ai­na au­ki. Täl­löin oves­ta voi tul­la to­ki an­ka­raa kri­tiik­kiä­kin, mut­ta Hau­ta­la on tot­tu­nut lait­ta­maan it­sen­sä li­koon tiu­kois­sa­kin pai­kois­sa.

"Vaik­ka taus­ta­ni on tek­ni­ses­sä osaa­mi­ses­sa, on työ­ni ol­lut jo 20 vuot­ta en­nen kaik­kea ih­mis­ten joh­ta­mis­ta. Am­mat­ti­tai­toa on ker­ty­nyt esi­mer­kik­si useis­sa yri­tys­kau­pois­sa. Niis­sä eri­lai­set tek­ni­set in­tegroin­nit ovat lo­pul­ta se hel­poin jut­tu – to­del­li­nen hyö­ty ja on­nis­tu­mi­nen syn­tyy sii­nä, kun ih­mi­set saa­daan toi­mi­maan kes­ke­nään."

Luontoa, leivontaa ja lyriikkaa

Hau­ta­lan per­hee­seen kuu­luu mie­hen li­säk­si kol­me ko­rat-kis­saa Ai­da, Car­men ja Isol­de, joi­den ni­met ker­to­vat emän­tän­sä pit­kä­ai­kai­ses­ta vieh­ty­myk­ses­tä oop­pe­raan. Va­paa-ajal­la hän ah­mii li­säk­si kir­jal­li­suut­ta lai­das­ta lai­taan se­kä naut­tii ah­ke­ra­na liik­ku­ja­na luon­nos­ta, met­sä­len­keis­tä ja oma­ko­tia­su­ja­na myös pi­ha­töis­tä.

"Olem­me viih­ty­neet nyt 10 vuot­ta tääl­lä Kirk­ko­num­mel­la, jos­sa on ym­pä­ril­lä ti­laa ja luon­toa. Vie­täm­me pal­jon ai­kaa myös Py­hä­jär­ven va­paa-ajan asun­nol­la, jon­ka ra­ken­ta­mi­seen osal­lis­tuin it­se­kin pää­suun­nit­te­li­ja­na ja työ­maan val­vo­ja­na. Siel­lä tyk­kään esi­mer­kik­si lei­poa lei­pää – sii­nä puu­has­sa on ren­tout­ta­vaa, kun täy­tyy kes­kit­tyä juu­ri sii­hen, mi­tä te­kee. Mie­li ren­tou­tuu myös met­sä­len­keil­lä. Olen juos­sut ma­ra­to­ne­ja­kin, mut­ta var­sin­kin as­falt­ti­tiel­lä eh­tii aja­tel­la vä­hän lii­kaa­kin kaik­kea muu­ta."

Lii­kun­nas­ta täy­tyy pa­la­ta vie­lä kir­jal­li­suu­teen. Sil­lä alu­eel­la toi­mi­tus­joh­ta­jan kiin­nos­tus ei ni­mit­täin ra­joi­tu pel­käs­tään lu­ke­mi­seen, vaan hä­nel­lä it­sel­lään­kin on vah­vo­ja kir­jal­li­sia tai­pu­muk­sia ja in­to­hi­mo­ja.

"Jul­kai­sin si­sa­re­ni kans­sa vuon­na 2019 esi­kois­teok­se­na ru­no­kir­jan ’Elä­män ma­kuis­ta’. Se kä­sit­te­lee ru­no­jen muo­dos­sa ko­ko elä­män­kaar­ta syn­ty­mäs­tä kuo­le­maan. Meil­lä kum­mal­la­kin on pöy­tä­laa­ti­kos­sa val­ta­vas­ti ma­te­ri­aa­lia, jos­ta pää­tim­me koo­ta kir­jan – ja li­sää­kin on lu­vas­sa. Tä­mä on eh­kä si­tä in­si­nöö­ri­taus­tai­sen bis­nes­joh­ta­jan ext­re­me-puol­ta", nau­raa Hau­ta­la.