25.10.2024 – Uutiset
Ensimmäisen RALA-laatupalkinnon voittaja: toimintamme keskiössä on työntekijä

Perjantaina 25.10.2024 Helsingin Pörssitalolla järjestetty korjausrakentamisen verkostoitumistapahtuma Prefekt Day huipentui tänä vuonna palkintogaalaan. Myös RALA jakoi palkinnon omassa laatukategoriassaan ja ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon voitti Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy.
”RALA-laatupalkinnolla haluamme nostaa esiin esimerkillisiä tekoja ja toimintatapoja, jotka vievät rakennusalaa eteenpäin. Meillä on ilo antaa historian ensimmäinen RALA-laatupalkinto Leo Maaskola Oy:lle osoituksena yrityksen vahvasta panostuksesta henkilöstöön sekä ympäristö- ja vastuullisuusasioihin”, RALAn toimitusjohtaja Johanna Holmström kertoo.
Haastattelimme Leo Maaskolan toimitusjohtaja Kari Seitaniemeä ja laatupäällikkö Matias Virtasta ja kysyimme, mitä Maaskolassa tehdään eri tavalla ja miten muut alan toimijat voisivat ottaa heistä oppia.
Miten eroatte muista kilpailijoistanne?
Maaskolalla on pitkä historia ja yrityksen juuret ulottuvat lähes seitsemänkymmenen vuoden taakse vuoteen 1956. Toiminnassamme keskiössä on aidosti työntekijä itse ja laadun rakentaminen lähtee jokaisesta yksilöstä. Meille tärkeintä on henkilöstön hyvinvointi ja ammattitaito, sieltä se laatu syntyy. Pitkäkestoisin työura Maaskolalla on tällä hetkellä 45 vuotta ja keskimäärin työura kestää 10 vuotta. Puolet työntekijöistämme on tullut tänne suoraan koulunpenkiltä, joten vaihtuvuus on pientä ja sekin lisää laatua. Ja ehkä useasta muusta toimijasta poiketen emme tavoittele kasvua, vaan uskomme siihen, että vetovoimainen yritys ja hyvät työntekijät tuottavat mahdollisen kasvun sivutuotteena.
Miten johdatte laatua ja henkilöstöä?
Meillä on pitkään kehitetty laatujärjestelmä, jota päivitetään aktiivisesti ja se on myös olennainen osa uuden taloon tulevan henkilön perehdyttämistä. Laatujärjestelmä ei ole erillinen paperinippu, vaan sen avulla ohjataan aidosti toimintaa. Vältämme kaikenlaisia korulauseita ja ”konsulttijargonia”.
Toimiva johto omistaa yrityksen ja jokainen omistaja työskentelee projekteissa. Se pitää meidät tietoisina siitä, mitä kentällä tapahtuu ja auttaa johtamaan yritystä matalalla hierarkialla.
(artikkeli jatkuu kuvan alla)

RALA-laatupalkinnon vastaanotti Leo Maaskola Oy:n Markus Hyttinen
Olette panostaneet paljon ympäristö- ja vastuullisuusasioihin, kertokaa vähän siitä?
Nämä aiheet ovat meille tärkeitä ja niihin onkin paljon panostettu. Palkkasimme Mikko Keinäsen vastuullisuusjohtajaksi muutama vuosi sitten, ja hän on hienosti vienyt näitä teemoja eteenpäin. Järjestämme paljon sisäisiä koulutuksia, jotta pysymme ajan hermolla siitä mitä tapahtuu. Näemme ympäristöasiat osana projekteja ja tuomme tilaajan tietoisuuteen erilaisia vaihtoehtoja ja sitä kautta viemme hankkeita vastuullisempaan suuntaan.
Sisäisesti tulemme olemaan hiilineutraaleja kahden vuoden päästä, mutta ehkä tärkeimpänä vastuullisuusteemana näemme tuon sosiaalisen vastuun ja sen, että tunnemme toisemme ja olemme hyvä työpaikka ihmisille sekä luotettava kumppani sidosryhmille. Olemme pitkään mitanneet työhyvinvointia ja se on ollut hyvällä tasolla huolimatta viimeaikaisista suhdannevaihteluista ja etätöistä. Etätöiden osalta meillä ei ole tarvinnut keskustella siitä, ollaanko kotona vai toimistolla, vaan ihmiset ovat ohjautuneet takaisin konttorille hyvän ilmapiirin takia.
Lähivuosina taksonomia tulee muuttamaan alaa radikaalisti ja se alkaa vaikuttamaan toimintaan nopeasti, kun raha sidotaan siihen.
Missä Maaskola menee viiden vuoden päästä näiden teemojen osalta?
Näemme viisi vuotta tähdenlentona yrityksen aikajanalla, kun on toimittu niin pitkään. Viiden vuoden päästä haluamme tarjota ylivertaisia palveluita ja henkilökuntamme voi vieläkin paremmin. Alalle määritettävät vaatimukset pitävät mielen virkeänä ja uskomme siihen, että nahka pitää luoda jatkuvasti uudelleen.
Miten haluaisitte kehittää rakennusalaa paremmaksi?
Toivomme alalle lisää yhdessä tekemistä ja yhteistoimintaa. Rakennusalan kulttuurissa on paljon vastakkainasettelua ja riitaherkkyys on matalalla. Haluaisimme nähdä tulevaisuudessa enemmän yhteistoiminnallisia hankkeita ja kilpailutuksia, jotka eivät perustu pelkästään kustannuksiin. Emme usko siihen, että halvin on paras vaihtoehto hankkeen kokonaistaloudellisuuden kannalta.
RALA-laatupalkinto nostaa vuosittain esiin esimerkillisiä yrityksiä, tekoja ja toimintatapoja
RALA haluaa edistää koko rakennusalan kehittymistä kohti laadukkaampaa toimintaympäristöä, niin alan sisäisesti, kuin myös vastaanottavalle asiakaskunnalle. RALA-laatupalkinto tullaan jatkossa jakamaan vuosittain ja sillä halutaan nostaa esille esimerkillisiä yrityksiä, tekoja ja toimintatapoja.
”Rakentamisen laadun voi käsittää monella eri tavalla. Jollekin se voi olla rakennusprosessin teknistä laatua, jollekin lopputuotteen koettua laatua, jollekin jotakin muuta”, toimitusjohtaja Johanna Holmström kuvailee.
”RALA-laatupalkinnolla haluamme suunnata katseen perinteisen laatuajattelun sijaan onnistumisiin ja suunnitelmalliseen kehittämiseen etenkin yrityskulttuurin, johtamisen ja vastuullisuuden alueilla. Miksi? Koska nämä ovat peruskiviä, jotka mahdollistavat laadukkaan rakentamisen.”