Vähähiilisyys kiinteistöjen omistuksessa ja käytössä
Rakennusten omistajilla ja käyttäjillä on merkittävä vaikutus kiinteistöjen käytön aikaisiin päästöihin. Suurimmat käytön aikaiset päästöt syntyvät rakennusten lämmityksestä ja sähkön käytöstä. Kiinteistöjen omistajat voivat vähentää elinkaaripäästöjä muun muassa valitsemalla päästötöntä energiaa hyödyntäviä sähkö- ja kaukolämpösopimuksia ja investoimalla vähäpäästöisiin lämmitysratkaisuihin, kuten maalämpöön.
Lisäksi kiinteistöjen omistajat voivat tuottaa sähköä omaan käyttöönsä ja sähkömarkkinoille aurinkopaneeleilla. Näillä toimilla voidaan pienentää rakennuksen käyttövaiheen päästöjä merkittävästi. Kiinteistönomistaja voi korjausrakentamisen yhteydessä vaikuttaa rakennuksen energiankäyttöön rakenteellisilla energiatehokkuustoimilla kuten ikkunoiden uusimisella sekä taloteknisillä energiatehokkuustoimenpiteillä (esim. lämmitysjärjestelmien automatisaatio ja lämmityksen optimointi).
Energiankulutuksen lisäksi omistajat voivat vaikuttaa päästöihinsä myös lisärakentamisen ja tilojen käyttötarkoituksen muutosten kautta. Vähähiilisyyden edistämisessä on keskeistä minimoida uudisrakentamisen tarvetta ja mukauttaa olemassa olevia rakennuksia vastaamaan muuttuvaa tilojen kysyntää. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi toimistotilojen muuttamista asumiskäyttöön tai rakennusten laajentamista.
Vähähiilisyyden kannalta on tärkeää hyödyntää olemassa olevia kiinteistöjä mahdollisimman tehokkaasti ja mukauttaa niitä joustavasti uusiin käyttötarkoituksiin.
Lisärakentamisella voidaan välttää uudisrakentamiseen liittyviä päästöjä
Lisärakentamista on kahdenlaista: purkava ja täydentävä lisärakentaminen. Purkava lisärakentaminen tarkoittaa, että vanha, huonokuntoinen tai peruskorjausta vaativa rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi, suurempi rakennus. Jotta purkavan lisärakentamisen päästövaikutuksia voidaan tarkastella, sitä tulee verrata rakentamattomalle alueelle toteutettavaan rakennushankkeeseen eli greenfield-rakentamiseen. Purkavan lisärakentamisen ilmastohyödyt perustuvat siihen, että rakennushankkeessa voidaan välttää uuden maa-alan raivaamisesta ja esirakentamisesta syntyviä päästöjä.
Täydentävä lisärakentaminen tarkoittaa, että jo olemassa olevaa tonttia käytetään tehokkaammin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uuden rakennuksen rakentamista tontille tai nykyisen rakennuksen laajentamista, esimerkiksi lisäämällä kerrosalaa. Täydentävä lisärakentaminen on usein mahdollista korjausrakentamisen yhteydessä, jolloin voidaan hyödyntää jo olemassa olevaa infrastruktuuria ja välttää maankäytön muutoksista aiheutuvia päästöjä.
Käyttötarkoituksen muutokset vähähiilisyyden edistäjänä
Kiinteistönomistajat voivat lisätä omistamiensa kiinteistöjen käyttöastetta muuttamalla tilojen käyttötarkoitusta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on paljon tyhjillään olevia toimitiloja, joita voitaisiin muuttaa asunnoiksi. Vuoden 2024 alussa pääkaupunkiseudulla toimitilojen vajaa-käyttöaste oli noin 15,5 %, kun optimaalinen vajaakäyttöaste olisi vain noin 4 %.
Tyhjien toimitilojen muuttaminen asunnoiksi on päästöjen kannalta järkevää, koska silloin voidaan hyödyntää jo olemassa olevia rakenteita, kuten perustuksia ja runkoa.
Lisärakentamisen ja käyttötarkoituksen muutoksen vaikutuksia tarkastellaan tapauskohtaisesti
Kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestö Rakli käsitteli vuoden 2024 vähähiilisyyden tiekarttansa päivityksen yhteydessä purkavan ja täydentävän lisärakentamisen sekä kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutosten vaikutuksia hiilidioksidipäästöihin. Näillä kaikilla ratkaisuilla voidaan vähentää rakennushankkeiden päästöjä verrattuna greenfield-rakentamiseen.
Kunkin ratkaisun soveltuvuutta kohteeseen tulee tarkastella tapauskohtaisesti. Esimerkiksi joissakin kohteissa purkava lisärakentaminen on sopivampi vaihtoehto, kun taas toisiin kohteisiin täydentävä lisärakentaminen soveltuu paremmin. Seuraavaksi esitellyt tapaustutkimukset havainnollistavat näiden ratkaisujen vaikutuksia rakentamisen päästöihin.
Suurenna kuvaa klikkaamalla.
Suurenna kuvaa klikkaamalla.
Suurenna kuvaa klikkaamalla.
Lähteitä ja lisätietoja: