Pk-yritykset ja kestävä vähähiilinen rakentaminen
Rakennettu ympäristö on merkittävimpiä CO2-päästöjen tuottajia, joten rakennusalan toimijoilla on suuri vastuu ja vaikutus ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kun sääntelyn ja markkinoiden vaatimukset tiukentuvat, tulee vähähiilisyydestä liiketoiminnan elinehto myös pk-yrityksille.
Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen toimii alan kestävyyskysymysten parissa niin Suomessa kuin EU-tasollakin. Siten hänellä on hyvä tuntuma asioihin, joita rakennusyritysten täytyy ottaa toiminnassaan huomioon.
"Kestävän vähähiilisen rakentamisen tavoitteet perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin ja velvoitteisiin, joihin Suomikin on sitoutunut. Niissä keskeisiä teemoja ovat
kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, kiertotalous ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Nämä tavoitteet määrittelevät yhä enemmän myös rakennusalan toimintaa", sanoo Vuorinen.
"Säilyttääkseen oman kilpailukykynsä tulee myös alan pk-sektorin tiedostaa näissä kysymyksissä oma yritysvastuunsa. Asiakkaat, tilaajat ja rahoittajat tulevat vaatimaan sitä joka tapauksessa."

Suurenna kuvaa klikkaamalla.
Vähähiilisyyteen tulee pyrkiä kestävyydestä tinkimättä
Vähähiilinen rakentaminen merkitsee hiilidioksidipäästöjen kokonaisvaltaista vähentämistä. Energiaintensiivisellä rakennusalalla keinoina tähän korostuu etenkin
puhtaamman energian ja polttoaineiden käyttö, josta vaaditaan tulevaisuudessa yhtä tarkempaa raportointia liittyen niin raaka-aineisiin, tuotevalmistukseen, kuljetuksiin kuin työmaatoimintoihinkin.
"Rakentamisen pitkässä arvoketjussa täytyy jokaisen lenkin kehittää toimintansa eri osa-alueita, ja tämä koskee pk-yrityksiä yhtä lailla kuin suurempia toimijoita. Tuotepuolella monet pk-yritykset valmistavat ja toimittavat rakennustuotteita, jotka vaikuttavat todella merkittävästi rakentamisen kokonaispäästöihin. Vastaavasti työmaaurakointia tekevien yritysten täytyy pienentää koneidensa ja kuljetuslaitteidensa päästöjä ja osoittaa se asiakkaille sekä alihankkijoina pääurakoitsijoille ja rakennuttajille", toteaa Vuorinen.
Hän korostaa, että vähähiilisyyden lisäksi rakentamisen tulee olla myös kestävää sanan kaikissa merkityksissä.
"Päästöjä täytyy vähentää vaarantamatta kestävyysaspekteja, kuten pitkäaikaiskestävyyttä, turvallisuutta, terveellisyyttä ja viihtyisyyttä. Muuten voidaan päätyä tulevaisuuden kannalta huonoihin ratkaisuihin, kuten rakenteiden kriittisten kohtien ongelmiin, suurempiin elinkaarikustannuksiin ja koko rakennuksen arvon laskuun. Kestävyyttä tulisi osata arvostaa ja hinnoitella siten, että voidaan rakentaa tulevaisuudenkin säännöksiä vastaavaa laatua."
Kestävyyden vaatimus ulottuu laajalti myös liiketoiminnan talouteen, läpinäkyvyyteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, mikä liittyy esimerkiksi rakennustuotteiden jäljitettävyyteen ja alkuperään.
Samat tavoitteet myös korjauksissa ja saneerauksissa
Äskettäin päivitetyn Rakennusteollisuus RT:n vähähiilisyyden tiekartan mukaan rakennetun ympäristön merkittävin päästölähde on olemassa oleva rakennuskanta ja sen energiankäyttö. Siten myös vanhojen rakennusten korjauksissa ja saneerauksissa tulee tavoitteena olla vähähiilisen rakennuksen kriteerit. Puhtaamman energian lisäksi on tärkeää pyrkiä myös rakennusten energiankulutuksen vähentämiseen.
"Kiinteistön perusinfran eristyksineen tulee olla kunnossa. Tärkeintä on rakenteellinen energiatehokkuus, koska se tasaa kulutuspiikkejä ja vaikuttaa suuresti koko elinkaaren ajan. Energiaratkaisuissa tulee hyödyntää esimerkiksi lämmityksen osalta vähähiilistä ja vähäpäästöistä kaukolämpöä, maalämpöä tai erilaisia lämpöpumppuratkaisuja", kertoo Vuorinen.
"EU:n uudistuva rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo entistä tiukempia vaatimuksia vanhan rakennuskannan korjaamiseen. Energiatehokkuuden parantaminen on toki samalla kaikkien etu, sillä se pienentää rakennusten elinkaarikustannuksia ja turvaa niiden arvoa."
Parannuksia ei tehdä vain säännöksiä vaan myös omaa kilpailukykyä varten
Kaiken kaikkiaan Vuorinen näkee kansainvälisen ja kansallisen sääntelyn tärkeänä rakentamisen kehityksen ohjaajana. Samalla hän kuitenkin uskoo, että vähähiilisyydessä tehokkaimmin muutoksen moottorina toimii markkinavetoinen kilpailu.
"Kestävyys- ja vastuullisuusasiat tulevat olemaan myös rakennusalalla olennainen osa kokonaislaatua. Oman kilpailukykynsä varmistamiseksi alan toimijat huomioivat ne strategiassaan sekä tarkastelevat yhä tarkemmin tuotteidensa ja toimintansa elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä. Tässä aidossa kilpailussa pärjätäkseen tulee pk-yritystenkin tiedostaa nämä asiat ja panostaa omaan ympäristöosaamiseensa."
Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen johtaa järjestössä eri toimialoja palvelevaa Ilmastonmuutos ja vähähiilisyys -tiimiä. Vuorinen on toiminut aktiivisesti kestävän rakentamisen, kiertotalouden ja niihin liittyvien säännösten ja standardoinnin parissa sekä Suomessa että EU-tasolla.
Rakennusteollisuus RT:n vähähiilisyyden tiekartta
Vähähiilisyyden tiekartan tavoitteena on määrittää keinot päästöjen tehokkaaseen vähentämiseen rakennetussa ympäristössä ja edistää osaltaan Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista vuoteen 2035 mennessä. Tiekartta on päivitetty kesäkuussa 2024.
Tiekarttatyössä selvitettiin rakennusteollisuuden ja rakennetun ympäristön vuosittainen hiilijalanjälki, päästövähennyskeinot ja niiden edellytykset. Tiekartan mukaan rakennetun ympäristön merkittävin päästölähde on olemassa oleva rakennuskanta ja sen energiankäyttö.
>> Rakennusteollisuus RT:n vähähiilisyyden tiekartta
Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n vähähiilisyystiekartta
Raklin vastaavassa vähähiilisyystiekarttatyössä selvitettiin, mistä kokonaisuuksista rakennetun ympäristön omistajan ja käyttäjän hiilijalanjälki koostuu, ja miten sitä voidaan vähentää.
Tulokset osoittavat, että kiinteistö- ja rakentamisalalla voidaan saavuttaa nopeita ja merkittäviä päästövähennyksiä jo vuoteen 2025 mennessä suuntaamalla toimia resurssi- ja tilatehokkuuteen sekä kiertotalouteen. Näiden lisäksi päästöjä voidaan vähentää teknisten ratkaisujen valinnoilla ja pienentämällä rakennusmateriaalien päästöjä.