Kuivaketju10 auttaa ennakoimaan ja ehkäisemään kosteusvaurion riskejä
Kuivaketju10 on kosteudenhallinnan toimintamalli, jolla torjut tehokkaasti kosteusvaurioiden riskejä rakennusprosessissa ja -kohteessa.
Kuivaketju10-toimintamallissa kosteusvaurioita ehkäistään kaikkien rakennusprosessin tahojen järjestelmällisellä yhteistyöllä. Sen avulla voidaan välttää yli 80 prosenttia kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista.
Maksuttoman toimintamallin perustana ovat
- riskilista, joka sisältää 10 suomalaisen rakentamisen keskeisintä kosteusriskiä
- todentamisohje, joka opastaa määriteltyjen kosteusriskien torjumiseen.
Toimintamallin toteutusta palvelee sähköinen järjestelmä osoitteessa kk10.rala.fi. Se sisältää kaikki toimintaohjeet ja helpottaa hanketahojen välistä tiedonvaihtoa. Järjestelmän käyttö mahdollistaa myös rakentamisen aikaisen RALA Kuivaketju10 -statuksen myöntämisen kohteelle.
Kuivaketju10-toimintamalli
- Kattaa hankkeen kaikki vaiheet tilaamisesta käyttöönottoon ja käyttöön.
- Sisältää konkreettiset menettelyohjeet hankkeen kaikille osapuolille.
- Etenee valtuutetun kosteudenhallintakoordinaattorin valvonnassa.
- Asettaa vähimmäistason kosteudenhallinnan todentamiselle ja dokumentaatiolle.
- Täyttää kosteusasetuksen ja rakennusvalvonnan vaatimukset.
Pientaloille, asuinkerrostaloille ja toimistorakennuksille on laadittu oma käytön ja ylläpidon riskilista. Pääset lataamaan sen täältä.
Toimintaprosessi lyhyesti
1. Tilaaja valtuuttaa hankkeeseen kosteudenhallintakoordinaattorin, joka valvoo ja ohjaa Kuivaketju10:n toteutumista koko prosessin ajan.
2. Tilaaja tekee hankkeen toteuttajien kanssa urakkasopimuksen, jossa sitoudutaan myös Kuivaketju10-mallin käyttöön.
3. Tilaaja tekee hankeaikataulun, jonka realistisuus arvioidaan aluksi koordinaattorin kanssa ja myöhemmin suunnittelijoiden ja urakoitsijan kanssa.
4. Suunnittelijat tarkentavat riskilistan ja todentamisohjeen hankkeen erityispiirteiden mukaisiksi.
5. Urakoitsijat toteuttavat suunnitelmat sekä todentavat ja dokumentoivat riskikohtien onnistuneen toteutuksen. Myös koordinaattori valvoo tätä todentamista.
Ajankohtaista
Historian ensimmäinen RALA-laatupalkinto Insinööritoimisto Leo Maaskolalle
RALA alkaa jakaa RALA-laatupalkintoa nostaakseen esiin esimerkillisiä tekoja ja toimintatapoja, jotka edistävät rakentamisen laatua, kulttuuria ja mainetta. Historian ensimmäinen RALA-laatupalkinto jaettiin perjantaina 25.10.2024 Helsingin Pörssitalolla järjestetyssä korjausrakentamisen verkostoitumistapahtuma Prefekt Dayssa. Palkinnon sai Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy.
Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Tiesitkö tämän siltojen vedeneristäjän henkilösertifikaatista?
Väylävirasto vaatii siltojen vedeneristysurakoitsijoilta voimassa olevia siltojen vedeneristäjän sertifikaatteja. RALA julkaisee verkkosivuillaan listan hyväksytyistä siltojen ja vastaavien rakenteiden vedeneristysurakoitsijoista; yksi listalla näkymisen edellytyksistä on, että yrityksen työntekijöiden henkilösertifikaatit ovat voimassa.
N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.