Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen
Rakennushankkeen arvon tuotto kuvaa sitä, miten hyvin rakennus palvelee tarkoitustaan ja miten hyvin rakennushanke toteutetaan sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Omistajien strategiaan kuuluvat nykypäivänä myös vastuullisuus ja ekologisuus kaikessa toiminnassa, jolloin ne tulevat automaattisesti osaksi arvon tuottoa, ja niiden pitää näkyä konkreettisessa tekemisessä.
Arvon tuoton johtamisen tulisi kulkea läpi hankkeen kirkkaana punaisena lankana muistuttamassa kaikkia osapuolia siitä, mihin toiminnassa keskitytään. Silloin projektissa tehtävät valinnat ja päätökset edistävät arvon tuottoa, siinä onnistumista seurataan ja mitataan, ja toimintaa parannetaan jatkuvasti. Jos tämä ketju ei toimi, osapuolet pyrkivät tuottamaan arvoa vain omista näkökulmistaan, ja hankkeen etu unohtuu.
Vähähiilisen rakentamisen arvon tuoton johtaminen -hankkeessa kehitetään arvon tuoton johtamisen menettelyjä julkaistavaksi koko alan käyttöön RALAn kautta. Vakiintuneiden, yleisesti käytettävissä olevien ohjeiden ja mallien kautta mukaan alan kehittämiseen saadaan myös pienempiä toimijoita ja ”normaalin” kokoluokan hankkeita.
Hankkeen tavoitteet:
- Kehittää vähähiilistä rakentamista tukevia ja arvoa tuottavia toimintamalleja rakennushankkeiden tilaajille sekä palveluiden tuottajille.
- Aktivoida osaamista mm. yhteistoiminnallisissa malleissa ja saada mukaan erityisesti pk-toimijoita.
- Kehittää yhteisiä käytäntöjä kevyemmille YSE-pohjaisille yhteistoimintatoteutuksille.
- Oppia hyödyntämään Lean-menetelmiä tuottavuuden parantamisessa ja arvon tuoton johtamisessa.
- Luoda koko alan yhteistä arvon tuoton johtamisen menettelyjä ja ohjeistusta ja julkaista ne RALAn kautta.
Hanketta toteuttaa yhdessä RALAn kanssa tilaajaryhmä, jota täydennetään mielellään uusilla osallistujilla, jotka haluavat edistää hiilineutraaliutta ja arvon luontia rakennushankkeissaan. RALAn yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Salmicon Oy ja Mittaviiva Oy.
Ajankohtaista
Historian ensimmäinen RALA-laatupalkinto Insinööritoimisto Leo Maaskolalle
RALA alkaa jakaa RALA-laatupalkintoa nostaakseen esiin esimerkillisiä tekoja ja toimintatapoja, jotka edistävät rakentamisen laatua, kulttuuria ja mainetta. Historian ensimmäinen RALA-laatupalkinto jaettiin perjantaina 25.10.2024 Helsingin Pörssitalolla järjestetyssä korjausrakentamisen verkostoitumistapahtuma Prefekt Dayssa. Palkinnon sai Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy.
Kurkistus kulissien taakse – Millaista on RALAn arviointilautakunnan toiminta?
Mitä RALAn arviointilautakunta tekee, ja kenestä lautakunta koostuu? Miten pätevyyksiä ja sertifikaatteja todellisuudessa myönnetään? Mitä pätevyys- ja sertifiointihakemuksissa painotetaan? Näihin RALAn harjoittelijaa askarruttaneisiin kysymyksiin vastataan tässä blogissa.
Tiesitkö tämän siltojen vedeneristäjän henkilösertifikaatista?
Väylävirasto vaatii siltojen vedeneristysurakoitsijoilta voimassa olevia siltojen vedeneristäjän sertifikaatteja. RALA julkaisee verkkosivuillaan listan hyväksytyistä siltojen ja vastaavien rakenteiden vedeneristysurakoitsijoista; yksi listalla näkymisen edellytyksistä on, että yrityksen työntekijöiden henkilösertifikaatit ovat voimassa.
N3M Power Oy: Hyvin suunniteltu toimintajärjestelmä joustaa muutosten mukana
Laatu, turvallisuus, kokemus, osaaminen ja vahva halu kehittyä. Näille peruskiville toimintansa on ankkuroinut N3M Power. Yrityksen pienempi koko on ketterää ja joustavaa toimintaa mahdollistava erottautumistekijä. Lisäksi yrityksen toimintajärjestelmä on yksilöidysti rakennettu tukemaan muutoksia ja kasvua.