Vähähiilisen rakentamisen arvon luonnin johtaminen
Rakennushankkeen arvon tuotto kuvaa sitä, miten hyvin rakennus palvelee tarkoitustaan ja miten hyvin rakennushanke toteutetaan sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Omistajien strategiaan kuuluvat nykypäivänä myös vastuullisuus ja ekologisuus kaikessa toiminnassa, jolloin ne tulevat automaattisesti osaksi arvon tuottoa, ja niiden pitää näkyä konkreettisessa tekemisessä.
Arvon tuoton johtamisen tulisi kulkea läpi hankkeen kirkkaana punaisena lankana muistuttamassa kaikkia osapuolia siitä, mihin toiminnassa keskitytään. Silloin projektissa tehtävät valinnat ja päätökset edistävät arvon tuottoa, siinä onnistumista seurataan ja mitataan, ja toimintaa parannetaan jatkuvasti. Jos tämä ketju ei toimi, osapuolet pyrkivät tuottamaan arvoa vain omista näkökulmistaan, ja hankkeen etu unohtuu.
Vähähiilisen rakentamisen arvon tuoton johtaminen -hankkeessa kehitetään arvon tuoton johtamisen menettelyjä julkaistavaksi koko alan käyttöön RALAn kautta. Vakiintuneiden, yleisesti käytettävissä olevien ohjeiden ja mallien kautta mukaan alan kehittämiseen saadaan myös pienempiä toimijoita ja ”normaalin” kokoluokan hankkeita.
Hanketta toteuttaa yhdessä RALAn kanssa tilaajaryhmä, jota täydennetään mielellään uusilla osallistujilla, jotka haluavat edistää hiilineutraaliutta ja arvon luontia rakennushankkeissaan. RALAn yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat Salmicon Oy ja Mittaviiva Oy.
Ajankohtaista

Kutsu: tule mukaan tekemään kaksoisolennaisuusanalyysiä rakennusalalle
RALA kehittää uudessa hankkeessa alalle yhtenäisen vastuullisuusraportointimallin ja mittariston, jonka tarkoituksena on helpottaa etenkin pk-yritysten osallistumista kilpailutuksiin, lisätä avoimuutta – ja tukea koko alan vastuullista kehitystä. Työ käynnistyy kaksoisolennaisuusanalyysillä, jossa tarkastellaan rakennusalan ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta ja vaikutuksia vastuullisuuden näkökulmasta.

Rakennusalalla tarvitaan ihmisten johtamisen osaamista
Rakennus- ja kiinteistöalan johtamiskulttuuri kaipaa kipeästi muutosta. Alan keskinkertaiseksi koetussa johtamisessa on haasteita erityisesti ihmisten ja yhteistyön johtamisessa – samalla näiden parantamisessa piilee alalle valtava potentiaali.

Tekoäly rakentamisen laadun ja tuottavuuden tukena
Rakennusalan kehitys ja tuottavuus ovat pysyneet pitkään samalla tasolla. Digitalisaatiosta ei olla saatu mitattua samanlaista tuottavuuden loikkaa kuin esimerkiksi teollisuuden, kaupan ja logistiikan aloilla. Tähän on varmasti monia syitä. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskitytään mahdollisuuksiin, ei ongelmiin.

Kuivaketju10-toimintamallin arviointihankkeessa nousi esiin kehitysmahdollisuuksia
Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämän Kuivaketju10-toimintamallin arviointi- ja kehittämisprojekti on saatu päätökseen. Projekti toteutettiin osana Terveet tilat 2028 -ohjelmaa, ja sen tavoitteena oli selvittää toimintamallin yleistä toimivuutta sekä sen uudistamistarpeita.