Milloin viimeksi pyysit palautetta hankkeesi aikana? Entä milloin viimeksi reagoit palautteeseen ja veit toimintaasi sen avulla eteenpäin?
Usein kuulee sanottavan, ettei rakennusalalla ole palvelukulttuuria. Samalla kuitenkin todetaan, että elämme palveluyhteiskunnassa ja että meidän tulisi ajatella tuotantolähtöisyyden sijasta asiakaslähtöisesti. Kiistaton tosiasia taitaa tällä hetkellä olla se, että asiakaslähtöinen toiminta on tätä päivää. Tällainen toiminta on yksinkertaisimmillaan asiakkaan näkökannan kysymistä.
Rakennushankkeessa on aina mukana monia eri osapuolia, joiden näkökuntaa pitää tiedustella ja joiden tarpeita pitää huomioida. On tilaajaa, pääurakoitsijaa, sivu-urakoitsijaa ja rakennuttajaa. Osapuolet voivat olla toisilleen paitsi yhteistyökumppaneita, myös asiakkaita.
Kerää palautetta hankkeen aikana
Vuorovaikutus hankkeen osapuolten välillä projektin aikana on tärkeää. Osapuolet kuuntelevat toisiaan ja kultakin taholta kysytään kunkin vaiheen kannalta keskeisiä kysymyksiä.
Suullisen tiedon ja ajatusten vaihdon lisäksi olisi hyvä hyödyntää myös jotakin järjestelmällistä tapaa tallentaa saatu palaute. Kasvokkain jaetussa palautteessa hyvät havainnot jäävät nimittäin helposti ilmaan.
Me RALAssa olemme kehittäneet palautejärjestelmän, joka on tehty rakennushankkeessa mukana olevien toimijoiden käyttöön. Mekin kuuntelemme kentältä tulevaa palautetta ja kehitämme työkalua, jotta se palvelisi organisaatioiden tarpeita mahdollisimman hyvin.
Palautejärjestelmämme avulla tilaaja voi pyytää palautetta esimerkiksi pääurakoitsijalta ja pääurakoitsija vaikka aliurakoitsijaltaan.
Palautetyökalumme kerää vastaajalta näkemyksiä toiminnasta hankkeen aikana. Sillä voidaan selvittää projektin osapuolten kokemuksia muun muassa tavoitteiden toteutumisesta, tekijöiden ammattitaidosta ja osapuolten välisestä yhteistyöstä.
Kun palautetta kerätään jo hankkeen aikana, kehitystarpeet tunnistetaan ajoissa, ja korjaustoimenpiteet voidaan käynnistää projektin aikana eikä vasta sen päätyttyä.
Kerätty palaute kannattaa pureskella käytäntöön
Palautteen pyytäminen yhteistyökumppaniltasi on todennäköisesti tälle viesti siitä, että haluat kehittää toimintaasi. Vielä vahvempi viesti on toiminta palautteen keräämisen jälkeen: paransitko toiminnassasi jotakin sellaista, mihin asiakkaasi olivat kiinnittäneet huomiota? Palautteeseen reagoimisessa punnitaan todellisen asiakaslähtöisyytesi taso.
Yrityksen sisällä onkin tärkeä kehittää toimintatavat palautteen käsittelyyn ja pureskellun palautteen käytäntöön viemiseen. Kuulen mielelläni alalla käytössä olevista hyvistä keinoista käsitellä palautetta organisaation sisällä. Kannustan alan tekijöitä tuomaan näitä tapoja myös esiin, sillä se kehittää koko alaa.
Tuula Råman
toiminnanjohtaja
RALA
10.08.2016
Tviittaa |
Lisää blogeja: