Multaisat kädet ja metsiköiden läpi kulkevat arjen reitit suojaavat meitä sairauksilta. Elinympäristöjen pirstoutumisen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisen on havaittu olevan yhteydessä muun muassa allergioiden, diabeteksen ja tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntymiseen. Puhtautta ja steriiliyttä vaalivan hygieniahypoteesin rinnalle onkin noussut biodiversitettihypoteesi, jonka mukaan kosketus luontoon hyödyttää ihmisen mikrobiomia, vahvistaa immuunipuolustusta ja siten suojaa sairauksilta.
Kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa voidaan monin tavoin tukea luonnolle altistumista ja luoda mahdollisuuksia luontokosketukselle. Altistumista monimuotoiselle luonnolle tulisi tapahtua säännöllisesti ja turvallisesti arjessa, lähellä kotia ja päivittäisiä kulkureittejä.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen kaupunkiympäristössä vaatii yhteisiä tavoitteita, linjauksia päätöksenteossa ja uusia ideoita rakentamiseen. Helsingin kaupunkisuunnittelussa on otettu käyttöön viherkerroin, joka tarjoaa sekä kaavoittajalle että rakentajalle konkreettisen työkalun lisätä tonttikohtaisesti kasvillisuuden monimuotoisuutta. Viherkerroin lasketaan tontin ominaispiirteiden ja erilaisten viherrakenteiden ja luontoelementtien pohjalta. Kertoimessa hyviä pisteitä saa mm. puista, niityistä, sadepuutarhoista ja kosteikoista.
Kokosimme Ympäristötiedon foorumissa seitsemän tutkimukseen pohjaavaa suositusta terveyttä ja biodiversiteettia tukevaan kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen:
1. Pidetään huolta kaupunkimetsistä ja lisätään viheralueiden monimuotoisuutta
Metsämaan mikrobiyhteisö on ihanteellinen sekoitus terveydelle hyödyllisiä mikrobeja. Turvataan lähimetsät ja lisätään luonnontilaisempien niittyjen määrää viheralueiden suunnittelussa.
2. Lisätään tietoisuutta ja tuetaan eri toimijoiden työtä kaupunkiluonnon terveyshyötyjen edistämiseksi
Lisätään tietoisuutta kaupunkiluonnon monimuotoisuuden ja luonnossa oleilun monista hyödyistä erityisesti suunnittelun kannalta oleellisella kuntatasolla. Tuetaan eri toimijoiden halua ja mahdollisuuksia edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja sen käyttöä hallinnonalojen välisellä yhteistyöllä ja kokeiluilla.
3. Tuetaan uusia kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämistä edistäviä kokeiluja
Hyvät esimerkit ja kokeiluhankkeet tutkijoiden ja kuntien eri hallinnonalojen yhteistyöstä tukevat toimijoiden tietotaitoa ja mahdollisuuksia edistää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja sen käyttöä.
4. Turvataan koulujen ja päiväkotien lähiluonto
Koulujen ja päiväkotien arjen rutiineissa tulee mahdollistaa lähiluonnon käyttö. Arkimetsien sijainti hyvin lähellä kouluja ja päiväkoteja on tärkeää. On varmistettava, että päiväkotien ja koulujen pihoilta löytyy luontoelementtejä ja että ne otetaan aktiiviseen käyttöön.
5. Lisätään luontoelementtejä ja viherrakentamista myös sisätiloissa
Lisätään turvallisesti luontokosketusta myös niillä väestönosilla, jotka eivät voi tai halua liikkua luonnossa. Kehitetään uusia ratkaisuja, kuten sisäkäyttöön suunniteltua mikrobiainesta ja uusia viherrakennemateriaaleja.
6. Tuetaan uutta tutkimusta kaupunkiluonnon luontokosketuksen terveyshyödyistä
Tarvitsemme lisää tutkimustietoa liittyen luontokosketuksen määrään, immuunijärjestelmällemme erityisen tärkeiden mikrobien, mikrobiyhteisöjen ja mikrobien vuorovaikutussuhteiden tutkimiseen sekä metsä- ja vesiympäristöjen vaikutusten erityispiirteiden ja erojen selvittämiseen.
7. Edistetään kansainvälistä yhteistyötä
Edistetään Suomen osallistumista kansainväliseen yhteistyöhön Maailman terveysjärjestössä ja Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen puitteissa.
Suositukset pohjaavat Ympäristötiedon foorumin julkaisuun, joka laadittiin One Health Finland -hankkeen tutkijoiden puheenvuorojen pohjalta: Ihmisen ja ympäristön yhteinen terveys - luonnoltaan monimuotoisempi elinympäristö turvaa terveyttä.
Viherympäristöliiton julkaisema Kestävän ympäristörakentamisen toimintamalli sisältää ohjeita, joiden avulla monimuotoisuutta voidaan edistää ympäristörakentamisen prosessin kaikissa vaiheissa.
Outi Silfverberg
Ympäristötiedon foorumin koordinaattori
http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/
29.06.2018
Tviittaa |
Lisää blogeja: