Autan ja kannustan rakennusalan yrityksiä kehittämään toimintaansa RALAn asiantuntijana. Vierailen yritysten toimitiloissa ja käyn kerta toisensa jälkeen läpi yritysten tapoja toimia esimerkiksi sopimusten laadinnassa, työturvallisuuskysymyksissä ja palautteen keräämisessä ja käsittelyssä. Keskustelut käydään osana RALA-sertifiointia. Arviointi johtaa yleensä sertifikaatin myöntämiseen, mikä tarkoittaa sitä, että yrityksen toimintajärjestelmä saa ulkopuolisen hyväksynnän.
Osalla tapaamistani yrityksistä on ollut toimintajärjestelmä (siis kooste yhdessä sovituista tavoista toimia) jo pitkään. Toiset ovat koonneet yhteen tapansa toimia vasta hetkeä ennen ensimmäistä arviointikäyntiäni. Kuuluipa yritys kumpaan tahansa ryhmään, yrityksen on käytävä läpi omat käytänteensä ennen kuin arviointia voidaan tehdä. Itsearviointi on tärkeä osa yritystoiminnan kehittämistä. Vasta sen jälkeen pääsen tutustumaan yrityksen toimintaan ja tuon esiin omat havaintoni ja kehitysajatukseni.
Ensimmäinen askel saatetaan ottaa vähän pakostakin. Tilaaja edellyttää toimintajärjestelmää ja usein sen ulkopuolista arviointia, siis hyväksyntää. Tai ainakin tästä parivaljakosta saa laatupisteitä tarjouskilpailussa. Usein kuitenkin viimeistään siinä vaiheessa, kun sertifiointiprosessi on saatu päätökseen, yrityksen edustaja toteaa, että toimintajärjestelmän laadinnasta ja sen kehittämisestähän oli ihan käytännönkin hyötyä.
Toimintajärjestelmän laatiminen yhtenäistää toimintatapoja ja tehostaa niitä. Kun tapa työskennellä tietynlaisessa tilanteessa on ennalta mietitty ja moneen kertaan samalla tavalla toistettu, todennäköisesti lopputulos hioutuu ajan mukana entisestään. Tällöin puhutaan laadusta ja sen varmistamisesta, vahvistamisestakin.
Arviointi ei ole pelkästään ulkopuolinen leima yrityksen toiminnalle, vaan se on myös ikään kuin kehitystyökalu. Kun tulen yritykseen ulkopuolisena, näen monia sellaisia asioita, joita tiiviisti toiminnassa kiinni oleva ei huomaa. Toisaalta kymmeniä toimintajärjestelmiä nähneenä minulla on myös paljon vertailupohjaa ja tietoa erilaisista toimintatavoista.
Laadunhallinnan kannalta on tärkeää, että laadunvarmistuksen menettelyt on tarkasti mietitty. Toimintajärjestelmä on laadunvarmistuksen ytimessä, ja siksi sen tekemiseen ja vahvistamiseen kannattaa panostaa. Sen voi aloittaa meidän arviointikriteereihimme tutustumalla.
Kai Tattari
RALAn asiantuntija
Lue myös asiakkaidemme kokemuksia toimintajärjestelmästä ja sen arvioinnista täältä.
09.09.2016
Tviittaa |
Lisää blogeja: