Tilaajan roolista kosteusvaurioiden välttämisessä on viimein alettu puhua. Kosteusongelmista eroon pääsemiseksi tarvitaan koko rakentamisen ketjun yhteistyötä, mutta ketju on tunnetusti yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Jos heikoin lenkki on samalla ketjun ensimmäinen lenkki, ei muissa vaiheissa ole edellytyksiä saavuttaa kuivaa lopputulosta.
Tilaajan vastuuseen koko rakennusprosessin kosteudenhallinnan onnistumisessa on siis herätty. Tilaajan roolia ja vastuuta asiassa enää harvoin kielletään. Maankäyttö- ja rakennuslakikin asettaan tilaajan päävastuulliseksi huolehtimaan siitä, että valmistuva rakennus ei aiheuta terveyden vaarantumista esimerkiksi rakennuksen osien tai rakenteiden kosteuden vuoksi. Tilaajalla on kaikki mahdollisuudet ja valta asettaa riittävän kovat vaatimukset kosteudenhallinnan osalta rakennushankkeen kaikkiin vaiheisiin.
Kun tilaajien vastuuta on peräänkuulutettu, on tilaajiltakin alkanut löytyä oikeanlaista tahtotilaa kosteudenhallintaan. Pelkkä tahtotila ei kuitenkaan riitä, jos käytössä ei ole työkaluja, joilla sen tahtotilan voisi konkreettisesti esittää rakennusprosessin muihin vaiheisiin. Työkalujen puutteeseen on pyritty tarttumaan ympäristöministeriön ja Oulun rakennusvalvonnan kehityshankkeessa, johon peruslinjauksen jälkeen ovat osallistuneet esimerkiksi rakennusalan etujärjestöistä RAKLI, SKOL, RT sekä RALA. Laaja-alaisena yhteistyönä on kehitetty rakennusprosessin kosteudenhallinnan toimintamalli: Kuivaketju10.
Toimintamalli tarjoaa konkreettiset työkalut kosteudenhallintaan niin tilaajille kuin kaikkiin muihinkin rakennusprosessin vaiheisiin. Kun tilaaja asettaa Kuivaketju10-toimintamallin pakolliseksi vaatimukseksi suunnittelu- ja urakkatarjouspyyntöihin, hän varmistaa samalla, että hankkeessa torjutaan erityisellä tarkkuudella kaikki merkittävimmät kosteusriskit prosessin kaikissa vaiheissa. Paine toimintamallin käytäntöjen opetteluun suunnittelu- ja työmaavaiheessa on kova, jos ilman sitä ei voi antaa edes tarjousta.
Pelkällä pakolla ei kuitenkaan saada muutosta aikaan, vaan onnistuminen edellyttää kaikkien toimijoiden aitoa sitoutumista Kuivaketju10:iin. Tilaajien, suunnittelijoiden ja rakentajien yhteisenä tavoitteena tulee olla kuiva ja terveellinen rakennus.
Myös RALAlla on tärkeä rooli Kuivaketju10:ssä ja sen onnistuneen lopputuloksen varmentamisessa. Tulevaisuudessa RALA voisi kirjata Kuivaketju10-statuksen rakennukselle, jonka toteutuksen kaikki vaiheet olisi tehty onnistuneesti Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti. Statuksen kirjaamisen yhtenä edellytyksenä olisi toimintamallin toteutuksen läpinäkyvä raportointi RALAan.
Tällä hetkellä Kuivaketju10:n käyttöä opetellaan. Uusia hankkeita käynnistyy jatkuvasti, ja palaute kentältä toimintamallin osalta on ollut hyvin positiivista. Kun kaikkiin rakennusprosessiin vaiheisiin on olemassa selkeät toimintaohjeet, on niiden mukaisesti helppo edetä.
Nyt tilaajilla on kaikki edellytykset laittaa kosteus kuriin!
Sami Saari
projektipäällikkö
Oulun rakennusvalvonta
20.10.2016
Tviittaa |
Lisää blogeja: