RALA on kulkenut jo pitkän matkan tietojärjestelmien hyödyntämisessä. Toimintaa tukevien järjestelmien rakentaminen aloitettiin viime vuosituhannella ja vuosien kuluessa uusia järjestelmiä on kehitetty niin asiakkaiden kuin RALAn omankin toiminnan tueksi. Nyt käytössä olevien sovellusten kohtuullisen pitkä historia on kuitenkin vähitellen tulossa tiensä päähän.
Nykyajan vaatimukset niin toiminnallisuudelle, käyttöliittymälle kuin arkkitehtuurillekin saivat RALAn miettimään sovellusten perinpohjaista uudistamista jo vuoden 2018 aikana. Kun päätös järjestelmien uudistamiseksi oli tehty seurasi tiivis suunnitteluvaihe, jonka aikana luotiin suuntaviivat uudistukselle. Samalla RALAn web-sivusto osoitteessa www.rala.fi päätettiin uudistaa vastamaan tämän päivän informaatiotarpeita. Vuoden 2020 loppupuolella projektissa päästiin toteutusvaiheeseen.
Projektin päämääräksi asetettiin järjestelmä, joka tukee asiakkaitamme heidän tavoitellessaan yhä parempaa rakentamisen laatua. RALAn näkökulma on, että asiakkaiden tulee pystyä hyödyntämään RALAn tarjoamia palveluja entistä helpommin. Järjestelmässä pyritään mm. siihen, että kerran syötettyä tietoa voidaan käyttää useassa eri tarkoituksessa ilman uudelleensyöttöä.
Järjestelmän tietosisältöä on myös tarkoitus kasvattaa ja tiedon laatua parantaa, jotta asiakaskuntamme ja myös ympäröivä yhteiskunta saavat entistä parempaa tietoa rakennusalan trendeistä.
Tätä kirjoittaessani projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että valtaosa asiakkaidemme käyttöön tulevasta sovelluksesta on ohjelmoitu ja testausvaiheessa. Tämä sovellus tulee korvaamaan RALAn nykyisen asiointijärjestelmän. Syksyn aikana ohjelmointitiimi keskittyy RALAn henkilökunnan ja arviointilautakunnan käyttöön tulevien sovellusten toteutukseen.
Asiakkaidemme käyttöön tuleva asiointisovellus muuttuu merkittävästi, joten siitä on haluttu tehdä mahdollisimman helppokäyttöinen. Suunnittelussa on hyödynnetty tämän hetken parhaita käyttöliittymäperiaatteita. Käyttäjää opastetaan eri vaiheissa mahdollisimman pitkälle, jotta asiat saadaan hoidettua kerralla oikein ja kaikenlaisen sähläyksen määrä vähenee.
Tietoturva on otettu huomioon monella eri tavalla, jotta asiakkaiden tiedot ovat entistäkin paremmin turvassa. Näitä uusia piirteitä ovat mm. vahva tunnistautuminen käyttäjätunnusta luotaessa, käyttöoikeuksien myöntäminen yrityksen toimesta ja uudenlainen turvaposti, joka korvaa yleisen sähköpostin.
Syötetyn tiedon käyttö on maksimoitu esimerkiksi seuraavasti:
Projekti on hyvässä vauhdissa ja jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan pääsevät asiakkaat käyttämään uusittua järjestelmää vuodenvaihteessa. Lisätietoja asiasta tullaan jakamaan kattavasti vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Projektin parissa työskentelee tällä hetkellä 10 it-ammattilaista. Projektipäällikkönä toimii Jussi Viisteensaari Agendatum Oy:stä. Jussille rakentamisen laatua edistävän digitaalisen asiointijärjestelmän uudistaminen yhdessä hienon tiimin kanssa on unelmaprojekti.
”Sovellamme projektissa ketterän kehityksen sekä jatkuvan integraation periaatteita ja on todella motivoivaa nähdä uusien toiminnallisuuksien rakentuvan nopealla sykkeellä”, hän sanoo.
Käyttöliittymäsuunnittelun tekevät Jussi Mäkelä ja Mikko Valjento Solinet Oy:stä. Jussi Mäkelä sanoo, että hänelle on erittäin inspiroivaa pyrkiä löytämään käyttäjälähtöisiä ja toteutukseen tarvittavien resurssien kannalta kevyitä käyttöliittymäratkaisuja. Suunnitteluvaiheessa jokainen palvelun näkymä mallinnetaan prototyypiksi, jonka käytettävyys ja ominaisuudet testataan yhdessä tiimin kesken. Prototyyppaus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmakohdat jo ennen koodauksen aloittamista.
Taustajärjestelmien suunnittelua ja ohjelmointia tekevät tällä hetkellä Jaakko Ijäs (Oodles Solutions Oy), Kari Pajunen (Datalatu Oy) ja Jarmo Roivas (Ceon Oy). Jaakon mukaan ison tiimin etuja on, että siinä oppii enemmän, kun näkee erilaisia tapoja toteuttaa asioita. Myös tekniset ratkaisut hoituvat sujuvasti, kun useampi ihminen pääsee antamaan perustelunsa toteutustavasta ja näin päästään yhdessä parhaaseen lopputulokseen.
Käyttöliittymäohjelmoinnista vastuun kantavat tällä hetkellä Jussi Aalto (Taito United Oy), Jere Rahikainen (Ceon Oy), Jari Havukainen (Valuemotive Oy) ja Antti Lämsä (Solidabis Oy).
Testauksen vastuuhenkilönä toimii Kari Koski (Nettikari Oy).
Heikki Ellonen
IT-arkkitehti
27.08.2021
Tviittaa |
Lisää blogeja: