Yritykset ovat laatineet ja sertifioineet laatujärjestelmiään jo pitkään, osa myös ympäristöjärjestelmänsä, mutta vasta keskustelu vastuullisesta toiminnasta ja ilmastonmuutoksesta on havahduttanut rakennusalan panostamaan ympäristöasioiden hallintaan entistä enemmän.
Jos yrityksellä on oma halu toimintansa kehittämiseen, tuottaa järjestelmällinen toiminta yleensä mitattavaa hyötyä myös liiketoiminnalle. Pelkkä järjestelmän rakentaminen ei automaattisesti vaikuta yrityksen liiketoimintaan mitenkään. Yritysten on siis edettävä omista lähtökohdistaan sertifiointipäätöksiä tehdessään – asiakasvaatimuksen lisäksi toiminnan järjestelmällinen parantaminen vaatii johdon sitoutumisen.
Miksi sitten tarvitaan ympäristöjärjestelmä, eikö pelkkä laadunhallinta siis riitä? Ympäristöasioiden hallinta vaatii uutta osaamista, jota ei välttämättä nykyisellään yrityksissä ole. Jo pelkästään ympäristölainsäädännön seuraaminen, saati muutosten mukana pysyminen vaatii erilaista osaamista, kuin mitä laadun hallinnan ammattilaisilla totutusti on. Ympäristöasiat kattavat laajasti yritystoiminnan prosessit lainsäädännön lisäksi. Pitää olla tietoinen uusimmista ratkaisuista niin energiatehokkuudessa, materiaalitehokkuudessa kuin maankäytön vaikutuksissakin. Koko ketjun, maankäytön suunnittelusta aina rakennetun ympäristön käyttöön ja ylläpitoon asti, tulee tiedostaa uudella tavalla luonnon kantokyvyn rajat ja sen merkityksen toimintaamme.
Vastuullista yritystoimintaa johdetaan tiedolla. Järjestelmät kannustavat seuraamaan kehitystä yhteiskunnassa asiakaskunnan lisäksi, ne avaavat kaikille yrityksessä töitä tekeville johdon arvomaailman ja auttavat ymmärtämään miten arvot heijastuvat käytännön työhön ja jokapäiväisiin ratkaisuihin.
Laatu on tietoinen valinta, niin myös vastuullinen yrityskansalaisuus, josta todistuksena toimivat todennetut johtamisjärjestelmät laadun ja ympäristöasioiden hallinnassa.
Eija Ehrukainen
johtava asiantuntija
Rakentamisen Laatu RALA ry
28.11.2019
Tviittaa |
Lisää blogeja: