Lakiuudistuksen alkuperäiset tavoitteet – ilmastonmuutoksen torjuminen, kestävän kehityksen, rakentamisen laadun ja vastuukysymysten kehittäminen sekä digitalisaation parempi hyödyntäminen tulevaisuudessa – ovat erinomaisen kannatettavia.
Toivottavaa on, että lakiuudistuksella kyetään vaikuttamaan rakennusten elinkaaren kattavaan laadunvarmistukseen ilman, että lisätään tarpeetonta sääntelyä ja epäselviä vastuita. Rakennuksen elinkaaren eri vaiheet tulee saada linkitettyä saumattomasti toisiinsa suunnistelusta rakentamiseen sekä käyttöön ja ylläpitoon.
Suunnittelun, rakennustyön ja ylläpidon laadun varmistamista tulee tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Lakiesityksessä tähän on otettu kantaa mm. pykälissä 275 § Laadunvarmistusselvitys ja 282 § Rakennustyön tarkastusasiakirja. Näiden menettelyiden merkitystä tulee nostaa ja sisällyttää niihin myös suunnittelu ja ylläpito. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suunnittelija määrittelee, miten laatu todennetaan ja dokumentoidaan työn aikana. Toteuttajan tulee noudattaa suunnittelijan määrittelyjä. Suunnittelijan tulee myös määritellä ylläpidon tehtävät rakennuksen elinkaaren eri vaiheille. Yksi tapa osoittaa em. elinkaaren mukainen laadunvarmistus on pykälän 232 § Rakennuskohteen toteumamalli.
Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää resurssien tehokasta käyttöä jätelain etusijajärjestyksen mukaisesti. Jätelain mukaan ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta ja vasta toissijaisesti on mietittävä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.
Ympäristöministeriö on lähettänyt ehdotuksen hallituksen esitykseksi uudeksi kaavoitus- ja rakentamislaiksi lausuntokierrokselle 27.9.2021. Lausuntoja voi antaa Lausuntopalvelussa 7.12.2021 asti. Lisätietoja uudistuksesta: https://mrluudistus.fi/.
10.11.2021
Tviittaa |
Lisää artikkeleita: