Suomi nousuun yrittämisellä, toistetaan yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yrittäjyyteen kannustetaan, sillä se nähdään yhtenä mahdollisena työllistymisen keinona näinä korkean työttömyyden aikoina. Teollisen yhteiskunnan on sopeuduttava ja muututtava evoluutiossaan. Työn saanti on harvoin varmaa. Työ pitää ansaita jatkuvasti.
Yrittäminen on nyt yhdistetty kasvatukseen – sisäisen yrittäjyyden pitäisi sisältyä myös yleissivistävän kasvatuksen tavoitteisiin. Opetusministeriön yrittäjyyskasvatuksen suuntaviivoissa todetaan, että kehittyvän yhteiskunnan perusta on yrittäjämäisessä toiminnassa. Yrittäjämäinen toimintatapa ja asenne taas nähdään kilpailuyhteiskunnan ihanteena.
Yrittäjyys sinänsä määritellään yrittäjyyskasvatuksen suuntaviivoissa yksilön kyvyksi muuttaa ideat toiminnaksi. Se sisältää luovuuden, innovaatiokyvyn ja riskinoton, samoin kuin kyvyn suunnitella ja johtaa toimintaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä ominaisuudet lisäävät myös työntekijän tietoisuutta työstään ja auttavat tarttumaan mahdollisuuksiin.
Vaikka kuinka peräänkuulutamme yrittäjyyttä, kaikista ihmisistä ei silti tule yrittäjiä. Meidänkin asiakasyritystemme joukossa on pk-yrityksiä, joissa toimitusjohtaja tuskailee, mistä löytyisi jatkaja yritykseen. Yrittäjän arki on työntäyteistä eikä se välttämättä houkuta nuoria.
Opetusministeriön mukaan yrittäjämäinen asenne kannustaa itsenäisyyteen, rohkeuteen, tehokkuuteen, ahkeruuteen ja kilpailuun. Nämä ovat ominaisuuksia, joita tarvitsee sekä yrittäjänä että työntekijänä.
Kaikissa työntekijöissä ei kuitenkaan asu pientä sisäistä yrittäjää. Osa tarvitsee selkeää ohjausta ja toistuvaa opastusta. Yrittäjämäistä asennetta voidaan kuitenkin lisätä kouluttamalla kansalaisia jo nuoresta saakka itsenäisen tekemisen ja rohkean asioihin tarttumisen tielle. Meidänkin asiakasyrityksissämme on useita nuoria yrittäjiä. Nämä yrittäjät ovat osaavia, rohkeita, työtä pelkäämättömiä ja innokkaita.
Kaikki eivät halua johtaa omaa liiketoimintaa tai eivät koe pystyvänsä sentyyppiseen työhön. Meidän pitäisi kuitenkin opettaa uusille sukupolville, miten tärkeä on osata työnsä, yrittää parhaansa ja rakentaa sellaisia polkuja, joilla tavoitteet saavutetaan. Yrittäjyyskasvatus on keino istuttaa ja viljellä sellaista asennetta, jolla innovaatioita syntyy, riskejä otetaan ja omiin kykyihin uskalletaan luottaa. Työelämä tarvitsee rohkeita, vastuullisia osaajia, olipa sitten yrittäjä tai työntekijä.
Tuula Råman
RALAn toiminnanjohtaja
26.09.2016
Tviittaa |
Lisää blogeja: