Monet rakennushankkeet ovat nykyisin laajoja, pitkäkestoisia ja kalliita. Kun rakennuskokonaisuudet muuttuvat yhtä haastavimmiksi, tarve yhtenäisille työtavoille ja yhteisesti sovituille tavoitteille kasvaa. Digitalisaatio ja vuorovaikutus ovat avainasemassa kokonaisuuden hallinnassa.
Isossa rakennushankkeessa on mukana suuri joukko yrityksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että ketjut muodostuvat pitkiksi ja sirpaleisiksi, mikä taas johtaa aina vain suurempiin haasteisiin ketjujen hallinnassa. Kun toimijoita on paljon, erilaisten toimintakulttuurien, kielien ja työkalujen määrä kasvaa. Näistä pitäisi muodostaa yksi yhteinen kokonaisuus, jossa osapuolet ymmärtävät toisiaan, pyrkivät samoihin tavoitteisiin ja toimivat samojen pelisääntöjen mukaan. Jos alalla hyödynnetään yhteisesti sovittuja toimintatapoja ja pelisääntöjä, jotka pohjaavat laadukkaaseen ja vastuulliseen rakentamiseen, niitä ei tarvitse muodostaa joka kerta uudelleen. Erityisesti suurilla työmailla yhteisten toimintatapojen määrittely on työn takana – pienemmillä se saattaa onnistua helpommin.
Tekniikka kehittyy vauhdilla, ja alan työkaluja valmistuu koko ajan lisää. Uusi teknologia on tervetullutta ja kehitystä tapahtuu jatkuvasti. Teknologialla voidaan yhdenmukaistaa menetelmiä, vähentää virheiden todennäköisyyttä, lisätä työturvallisuutta ja kerta kaikkiaan tehostaa tekemistä. Jotta toimijoiden käyttämät välineet ovat hyödyksi, niiden on keskusteltava keskenään. Kaikilla hankkeen osapuolilla on siis oltava yhteen sopivaa välineistöä ja yhteinen käsitys siitä, mikä tuottaa hyvän lopputuloksen. Eri järjestelmiin hajautunut tieto ei palvele kokonaisuutta.
Hankkeet ovat kuin suuria jouluhimmeleitä, joiden koko kasvaa ja rakenne monimutkaistuu vuosi vuodelta. Nämä himmelit haastavat niin tekijänsä kuin sähköiset innovaatiotkin. Tulipaloja sammutellaan, vaikka suunnitelmat ja riskikatselmukset olisikin tehty. Hankkeen edetessä eteen tulevat haasteet suistavat suunnitelmallisestikin aloitetun projektin liian helposti reaktiiviselle polulle. Jotta tavoitteisiin päästään ja ongelmat pystytään ratkaisemaan mahdollisimman perusteellisesti, tarvitaan yhteistyökykyisiä ja vastuuntuntoisia osaajia luotsaamaan ja toteuttamaan näitä hankkeita.
Teknologia tukee hyvin tekemistä yhä enemmän, mutta ainakin toistaiseksi tekemistä johtaa vielä ihminen – yleensä joukko ihmisiä yhdessä. Ihmisten välisen yhteistyön parantamiseksikin on toki luotu käytänteitä, joista esimerkiksi Big Room -työskentely on saavuttanut alalla jo vakiintuneen aseman ainakin suurimmissa hankkeissa. On tärkeää, että vastaavia käytänteitä kehitetään ja testataan. Kokemuksia pitäisi tuoda laajasti esiin ja keskusteluun. Näin hankkeet ja koko ala kehittyvät. Kun käytänteitä nostetaan esiin, alan halu kehittyä tulee lisäksi näkyviin.
Tuula Råman
toiminnanjohtaja
Rakentamisen Laatu RALA ry
12.12.2018
Tviittaa |
Lisää blogeja: