Rakentamisessa ihanteena on hyvä hinta-laatu-suhde. Tilaajan toiveena on hyvä laatu mahdollisimman edullisesti ja tuottajalla tehdystä työstä saatu riittävä kate ja hyvä asiakassuhde. Ensi- ja viime sijassa kyse on kuitenkin rahasta. Loukkaus on suuri, jos asenne tähän vaihdannan välineeseen on pielessä. Uutta tilausta tai tarjousta ei tule, jos on niin hölmö, että suhtautuu sopimuskumppanin rahoihin tai niiden käyttöön ylimielisesti ja leväperäisesti.
Mitä tämä sinun rahoissasi tuntuu
Jokunen vuosi sitten eräs työtuttavani päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin. Yleisesti tiedettiin, että hänelle oli kertynyt mukavasti jo varallisuutta, vaikkakaan ei ilman kovaa työtä ja henkilökohtaisia uhrauksia. Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes urakka alkoi laajeta ja levitä ja laskutus leijui kaukana ennalta sovitusta. Lopulta oltiin tilanteessa, jossa omakotiprojektin aikataulu ja budjetti olivat pettäneet, työn jälki oli mitä sattui ja pienurakoitsija huiteli omilla teillään ja väisteli reklamaatioita. Urakoitsija meni vaihtoon kesken projektin ja myöhemmin käräjille. Päähenkilö ei voinut hyväksyä eikä ymmärtää urakoitsijan huonoa työmoraalia ja ammattietiikkaa. Viimeinen pisara oli ollut urakoitsijan tokaisu liikalaskutukseen: ”Mitä tämä sinun rahoissasi tuntuu!”. Kommentti oli anteeksiantamaton.
Laadusta viis – asukkaat hajottavat kuitenkin
Omalle kohdalleni vastaava tilanne – joskin eri kantilta – osui, kun yhtiömme eräässä kiinteistössä oli meneillään korjaustyöt. Urakka oli kilpailutuksessa mennyt aiemmin tuntemattomalle tekijälle, jonka työn laatuun valvonta joutui vähän väliä puuttumaan. Kahteen kertaan tehtäviin työvaiheisiin hermostunut urakoitsija menetti malttinsa ja asenteitaan peittelemättä möläytti, että ”Mitä sen on väliä, miten nämä tekee, kun teidän asukkaat hajottaa ne kohta kumminkin!”. Työmaa jäi urakoitsijalta meillä ensimmäiseksi ja viimeiseksi.
Mistään ei haluta maksaa
Asennevammaa ilmenee myös tilaajilla. Jokainen rakennusalan yritys tuntee ne asiakkaat, jotka eivät halua maksaa mistään mitään ja jotka odottavat ja vaativat saituudessaan aikatauluilta, laadulta ja palvelualttiudelta kohtuuttomia. Ja kun on maksun aika, alkaa riita ja saataviaan joutuu perimään oikeusteitse. Näitä asiakassuhteita ei vaalita.
On aivan sama, kuinka paljon tuhlaa tai nuukailee, kuinka halvalla tai kalliilla myy, kunhan järkevä asenne ja kunnioitus vastapuolen varoihin säilyy. Tällöin on mahdollista päästä myös hyvään hinta-laatusuhteeseen ja onnistuneeseen lopputulokseen. Parasta on, kun tekijä ja maksaja ovat molemmat tyytyväisiä.
Teija Ojankoski
toimitusjohtaja
VAV Asunnot Oy
10.10.2016
Tviittaa |
Lisää blogeja: