Taloyhtiö voi toisinaan rahoittaa korjaushanketta lisä- tai täydennysrakentamisen avulla. Lisärakentamisella tarkoitetaan taloyhtiön tontilla sijaitsevan rakennuksen korottamista, laajentamista tai uuden rakennuksen rakentamista. Täydennysrakentaminen taas on rakentamista kaavoitetulla alueella olevalle tyhjälle tontille. Taloyhtiö tai taloyhtiöt voivat tietyissä tapauksissa esimerkiksi lohkoa tonteistaan osia uudeksi tontiksi.
Lisärakentaminen edellyttää käyttämätöntä rakennusoikeutta. Vanhoissa taloyhtiöissä on kuitenkin harvoin käyttämätöntä rakennusoikeutta, ja tämän vuoksi lisärakennusoikeus on hankittava poikkeamisluvalla tai yleisemmin tontin kaavamuutoksella. Kun taloyhtiö valitsee lisärakentamisen toteutustapaa, asuntojen määrä ja kokovalikoima eivät ole vielä tiedossa. Ensin täytyy selvittää, kuinka paljon lisärakennusoikeutta uusi hanke voisi uudessa kaavassa saada. Kaavoituksen toteutuminen voi olla hidas prosessi, sillä kaavasta voidaan tehdä valituksia, jotka täytyy hallinto-oikeuksissa hylätä kaavan toteutumiseksi. Varmuus kaavan sisällöstä saadaankin vasta, kun se on tullut lainvoimaiseksi.
Omistustontilla lisärakentamisen kannattavuus riippuu ensisijaisesti rakennusoikeuden arvosta ja määrästä, autopaikkojen uudelleenrakentamisvaateesta ja kuntien perimästä maankäyttökorvauksesta. Vuokratontilla joudutaan pohtimaan mankäyttökorvauksen sijaan täydennysrakentamiskorvausta ja tontin vuokrasopimuksen uusimista.
Lisärakentamisessa on aina kysymys asumisen laatutekijöistä, riskinottohalukkuudesta ja ympäristön laatuun liittyvistä arvostuksista. Lisä- ja täydennysrakentaminen voi nostaa asuntoalueen arvoa, jos aluetta kehitetään monipuolisesti. Vanhojen vetovoimisten lähiöiden kehittämisessä lisä- ja täydennysrakentamisen tarjoamia mahdollisuuksia on pohdittava huolella. Mitä enemmän lisä- tai täydennysrakentamista on, sitä taitavampaa suunnittelua tarvitaan.
Lisärakentaminen on edullista myös kunnille, koska olemassa olevia investointeja infraan ja palveluihin voidaan käyttää entistä tehokkaammin. Kuntien kannattaa tukea taloyhtiöiden lisärakentamishankkeita. Suunnittelutuki, maankäyttömaksun ja autopaikkavaateen oleellinen alentaminen tai poisto kokonaan ja maankäytön tehokkuuden oleellinen kasvattaminen ovat kaikki kuntien päätettävissä. Alueen palveluiden, viihtyisyyden, kevyen liikenteen yhteyksien ja kaupunkikuvan kehittäminen ovat myös keinoja, joilla kunnat voivat tukea lisärakentamisen houkuttelevuutta olemassa olevilla asuinalueilla.
Vaikka lisä- ja täydennysrakentaminen ovat haastavia hankkeita, kannattaa niiden tarjoamia mahdollisuuksia tarkastella yhtenä rahoituskeinona. Lisä- ja täydennysrakentamishankkeiden yhteydessä taloyhtiöiden on kiinnitettävä erityistä huomiota pätevien palveluntuottajien hanintaan.
Jari Virta
Kehityspäällikkö
Kiinteistöliitto
23.02.2017
Lisää blogeja: